Michiel Adriaenszoon de Ruyter

Als het werkt: Ketting stukvaren

Wie denkt aan het stukvaren van een ketting die een waterweg afsluit, zal ongetwijfeld uitkomen bij het huzarenstukje van onze grote zeeheld Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Hij liet zich niet tegenhouden door een ketting die over de Medway was gespannen en voer er domweg dwars doorheen om de Engelsen een lesje te leren. Hij vernielde daarna vele Britse oorlogsschepen die zich achter de ketting hadden verscholen en nam het vlaggenschip, de HMS Royal Charles, als oorlogsbuit op sleeptouw.

Op het moment van het kapotvaren van de ketting over de Medway bij Chatham, werd er door de Engelsen vanuit de nabijgelegen verdedigingstoren nog druk op de Nederlanders geschoten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer