Plaatje

Nederlands vrachtschip door Kanaal van Korinthe

De Nederlandse Marietje Nora (9000 dwt) is afgelopen weekend het Griekse Kanaal van Korinthe doorgevaren. Het kostte kapitein Martijn Danser ongeveer een halfuur.

De Marietje Nora bij nacht in het Korinthekanaal. Foto: Martijn Danser van Gent.

Het schip was vanuit het Italiaanse Ravenna onderweg naar Piraeus. Om daar te komen voer het via het 6,3 kilometer lange Kanaal van Korinthe. Dat is een aanzienlijk kortere route dan omvaren naar het zuiden van de Ionische naar de Egeïsche zee.

Prachtig varen

Martijn Danser: ‘Het blijft het een heel mooi, apart stukje varen. Ook als je er niet per se doorheen hoeft, zou ik nog kiezen voor het Korinthe-kanaal. Het is prachtig varen en het geeft zeker een kick. We zijn er nu in het donker doorheen gevaren en dat geeft ook weer hele andere beelden dan met daglicht. Dat is ook prachtig.’

Na het smalle kanaal is de Marietje Nora bij Piraeus voor anker gegaan, zodat de bemanning wat onderwaterwerkzaamheden kon uitvoeren. Vervolgens was het nog 255 mijl naar de eindbestemming Thessaloniki.
Volgens de volgende bron zal het kanaal begin oktober weer worden afgesloten voor werkzaamheden, om in de zomer van 2023 weer open te gaan.
Lees ook:

Een olietanker ombouwen tot vrachtschip: waarom niet?

Stremmingen in oktober bij Wilhelminakanaal