Monitoren en invetten

Wekelijkse stremming om tandvlakken sluis Weurt te meten

Sluis Weurt is vanaf woensdag 14 september elke woensdag van 10:00 tot 12:00 uur gestremd. In die tijd meet Rijkswaterstaat de vlakheid van de tandvlakken van de rondsel en tandwiel.

Sluis Weurt met wandelaars van de Vierdaagse. Foto ANP

Sluis Weurt is, na twee maanden, sinds een week weer in bedrijf. Er wordt beperkt geschut in alleen de westkolk en dat wordt continu gemonitord. ‘We zitten hier nog steeds in de fase van het inlopen van de tandvlakken van rondsel en tandwiel. We monitoren dit continu visueel en vetten bij waar nodig’, vertelt woordvoerder Jeroen Klompenhouwer van Rijkswaterstaat Oost-Nederland.

‘Het is ook noodzakelijk om met enige regelmaat de tandvlakken te meten. Daarvoor moet de installatie tijdelijk stil.’ Daarvoor is de woensdagochtend uitgekozen. De kolk wordt doordeweeks op de andere dagen bediend van 07:00 tot 23:00 uur en in het weekend van 07:00 tot 15:00 uur.

Middenhoofd

De wekelijkse stremming is niet de enige aan de westkolk. ‘Voor het middenhoofd staat momenteel nog een stremming van 20 t/m 30 september. De deur ligt inmiddels nagenoeg gerenoveerd klaar.’ Het is alleen nog wachten op de nieuwe rondsels en de aangepaste tandwielen, deze hebben een flinke levertijd en zijn later dit jaar pas beschikbaar. ‘Ik verwacht in de loop van deze week meer te kunnen zeggen over de benodigde stremming voor het middenhoofd.’

Sluis Weurt heeft ook een oostkolk. Deze was gestremd door laagwater, in tegenstelling tot de westkolk waar de problemen mechanisch zijn. Het lage water werd aangegrepen om werkzaamheden aan de kolk te verrichten. ‘We hebben inmiddels de kanaaldeur verplaatst van het kanaalhoofd naar het middenhoofd. De gereviseerde roldeur gaan we plaatsen in het kanaalhoofd. Deze staat momenteel nog in het deurendok.

‘Om met de deur te kunnen varen gaan we het peil op het kanaal verhogen naar 8.20+ NAP. Deze peilverhoging zal in ieder geval duren t/m woensdag 14 september. Vervolgens gaan we de deur verder afmonteren en testen.’ Rijkswaterstaat verwacht dat woensdag 21 september er weer geschut kan worden met de oostkolk, maar dan moet ook de waterstand voldoende zijn gestegen.

Renovatie

Sluis Weurt staat op de nominatie voor volledige renovatie in 2028. Er wordt gekeken of deze renovatie eerder kan worden uitgevoerd. Rijkswaterstaat denkt hier in het voorjaar van 2023 meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Lees ook:

Westkolk sluis Weurt na bijna twee maanden weer in bedrijf

Het is altijd gedonder bij sluis Weurt