Onzekere situatie

Nog maar drie garnalenkotters op Terschelling

Er zijn nog slechts drie garnalenkotter met TS van Terschelling op de boeg. Alleen de TS-2, TS-9 en de TS-10 zijn nog actief en voor hoe lang is erg onzeker.

Tjaard de Wit en echtgenote genieten aan boord van de TS-6 tijdens de Visserijdagen in Den Oever. Foto W.M. den Heijer

Schipper Tjaard de Wit (50) van de TS-9 is er niet gerust op. Hij en zijn vrouw Sonja kunnen weliswaar nog genieten van deelname aan een vlootschouw op het Wad tijdens de Visserijdagen, maar het optimisme is geslonken. ‘Ik kom uit een vissersfamilie en weet niet beter. Vissen is niet alleen een beroep. Het gaat om verbondenheid met je werk.’

Op Terschelling zijn volgens De Wit nog zes vissers over. ‘Jongeren voelen zich niet meer geroepen in de voetsporen van hun vader te treden.’

Geen schipvolk

‘Mijn vader voer nog tot vorig jaar bij me, maar is dus gestopt. Ik heb nu een maat uit Zoutkamp aan boord. Het is lastig om schipvolk te krijgen. Dat is echt een gigantisch probleem. En al die regelgeving maakt het er ook niet aantrekkelijker op. Die stikstofregels gaan ons de das om doen. Schandalig toch? Familiebedrijven met kleinschalige garnalenvisserij houden zo op te bestaan. Er valt niet tegenop te boksen. Als er morgen een koper komt, stop ik ook’, zegt De Wit aan boord van de TS-6 die niet meer wordt ingezet en te koop is.

Bordentrawl

De Wit vaart sinds 1997 met de 19 meter lange TS-9 Trix. Het scheepje is in 1958 gebouwd en voldoet goed. De TS-2 is met bouwjaar 1988 de jongste van de drie garnalenkotters onder Terschellinger vlag. Verder staat er nog een TS-3 ingeschreven in het visserijregister, maar dat is een rondvaartboot die met passagiers een trekje op het Wad doet met een bordentrawl. De TS-6 van rederij Bakker is al onttakeld en wordt verkocht. Vermoedelijk naar Senegal. Tenslotte is er nog de TS-31. Dat is een voormalig binnenvaartschip waarmee met passieve tuigen op onder meer zeebaars wordt gevist.

Lees ook:

Duitse SC-58 met schroefaslekkage naar Luyt

Sportvissen en toeren op het Wad met de voormalige O-20