im memoriam

Scheepsbouwer Tem Nederlof overleden

De scheepsbouwindustrie is een grote, markante speler armer. Op 9 augustus jl. overleed Tem Nederlof op 80-jarige leeftijd in Breda. Hij was oprichter t van Nieuwenhuijsen Scheepsbouw B.V. (voorheen Nederlof Scheepsbouw B.V.). Laatstgenoemde werd in  in 2002 uitgeroepen tot op een na  beste scheepswerf van Nederland, Duitsland en België.

Tem Nederlof als saxofoonspeler. Hij was naast zijn werk actief in een jazzband. Foto Nieuwenhuijsen Scheepsbouw

Volgens Nieuwenhuijsen Scheepsbouw betekende de samenwerking van toenmalig voorman Bertus Nieuwenhuijsen en Tem Nederlof in 1967 een cruciaal keerpunt voor de scheepswerf. Teunis Nederlof, Tem’s vader, had een paar keer tevergeefs geprobeerd de werf te verhuren. In eerste instantie twijfelde Tem om op de werf  van zijn vader te gaan ondernemen. Hij had een topbaan als maritiem schade-expert. Toch liet hij zich overhalen.

Gouden combinatie

Het partnership van Tem Nederlof en Bertus Nieuwenhuijsen was een schot in de roos: dankzij het zakelijke inzicht van de voormalig schade-expert kon voorman Bertus Nieuwenhuijsen zijn technische kennis en kunde goed kwijt. Tem haalde de klanten binnen, Bert was verantwoordelijk voor de reparaties. Nederlof zorgde daarnaast met zijn betrokkenheid voor een laag verloop bij de werknemers en voor de modernisering waardoor de kleinschalige ‘scheepsgarage’ uit kon groeien tot een gerenommeerde scheepswerf met vijf hellingen, geschikt voor 135-meterschepen.

In een persbericht meldt Nieuwenhuijsen Scheepsbouw dat zij ‘de herinneringen met Tem koesteren’ en ‘hem dankbaar blijven voor zijn enorme verdiensten voor Nieuwenhuijsen Scheepsbouw’.

Hechte familieband

Door de goede samenwerking tussen Nederlof en Nieuwenhuijsen ontstond ook een hechte band tussen de families. In 1974 verhuisde de familie Nieuwenhuijsen naar het werfterrein. In 2003 stapte Tem uit het bedrijf, maar tot op de dag van vandaag houdt Tem’s zoon, Daan Nederlof, nog contact over de werf met Martijn en Ron Nieuwenhuijsen, Bertus’ kleinzonen.

Tem Nederlof overleed in een verzorgingstehuis in Breda. Hij werd 80 jaar.

Lees ook:

Scheepswerf Nederlof verandert van naam

Gigantia te water bij Nederlof