Chloorgas

Container met giftig gas spat uiteen in haven Jordanië, doden en honderden gewonden

Zeker twaalf doden en ruim 260 gewonden, melden Jordaanse autoriteiten over een ramp in de Zuid-Jordaanse havenstad Aqaba, waar giftig chloorgas kon ontsnappen. Op sociale media waren beelden te zien van een gelige damp boven het water. Een container met het dodelijke spul is tijdens het laden op een schip gevallen door het niet functioneren van een kabel.

Het gele gas vult het schip. (Foto Twitter / Jaidhussain)

De autoriteiten besloten veldhospitalen op te zetten. Ziekenhuizen in de buurt waren al snel overvol. Sommige gewonden verkeren nog in kritieke toestand. Wel zou de stad volgens nieuwszender Al Arabiya niet meer hoeven te vrezen voor nieuwe gevolgen van het chloorgaslek in de haven.

Rode Zee

Aqaba, de enige haven van Jordanië, is een van de grootste havens aan de Rode Zee. De graansilo’s in de haven blijven tot minstens dinsdag buiten gebruik totdat gecontroleerd is of het graan niet door de gifdampen is aangetast, bericht staatszender Al-Mamlaka TV.

Aqaba is ook een badplaats, vlak tegen de Israëlische grens, minder dan vijftien kilometer ten noorden van Saoedi-Arabië, terwijl het Egyptische Sinaï-schiereiland aan de andere kant van de golf ligt, ongeveer tien kilometer verderop. De stranden zijn geëvacueerd.

Lees ook:

Drie gewonden bij explosie op containerschip MSC

Dubai opgeschrikt door explosie op containerschip