Columns

Dag van de Zeevarende: Lees hier de beste Zware Kees columns

Kees Wiersum voer 44 jaar lang op zware-ladingschepen. Over zijn avonturen aan boord schrijft hij, onder het pseudoniem Zware Kees, nog wekelijks een column voor Schuttevaer. Ter ere van de Dag van de Zeevarende, 25 juni, een overzicht van het beste van Zware Kees. Gratis te lezen.

Zware Kees zet een handtekening in zijn vierde boek. (Privéfoto)

Zware Kees: Beren en beluga’s

16 november 2019

Het gebeurt niet vaak dat ik in een toeristenwinkeltje kom en het gebeurt nog veel minder dat ik er dan ook wat koop. Maar nu sta ik in zo’n zaak te twijfelen of ik nu die ene of dat andere zal kopen. Nee, ik ga nog niet vertellen waartussen ik wil kiezen, het moet een verrassing blijven. Lees hier verder.

Zware Kees: Wacht wordt gelopen!

5 juni 2015

Zuidkust van Engeland, zojuist vertrokken met een ‘bakkie graan’. Rustig zeetje en haast geen verkeer. Aangezien ik de hele dag door het ruim heb gekropen om samen met de matrozen de lading onder het crossdek te trimmen, ben ik toe aan een rustige wacht. Ik werp een blik op de radar: niks in de weg. Met een zucht plof ik in de stuurstoel. Lees hier verder.

Zware Kees: Ongemakkelijk lachje

11 maart 2021

Met een vaartje van 15 knopen komen we de Chang Jiang afvaren.  Zo heet dit deel van de Yangtze Jiang, de immense rivier die, net zo goed als die andere grote Chinese rivier óók Yellow River genoemd had kunnen worden. Geel van de modder (neem ik maar aan) die constant wordt meegesleurd richting zee. Na meer dan drie weken aan dezelfde pier te hebben gelegen, zonder dat we een stap op de kade hebben mogen zetten – corona, weet je wel -, ergens aan de oever van deze enorme rivier, voelt het bevrijdend om weer onderweg te zijn. Maar ons vertrek had nogal wat voeten in de aarde, aangezien in China niets makkelijk gaat. Lees hier verder.

Zware Kees: Voetbalpraktijken

1 februari 2015

Net voor de lunch loopt de messroom vol. Vaste prik op een doordeweekse dag: iedereen wacht op elkaar alvorens gezamenlijk aan tafel te schuiven. Benno, tweede stuurman, leest het krantje dat elke dag via ons e-mailsysteem wordt ontvangen, anderen bladeren niet echt geïnteresseerd door wekenoude tijdschriften. Lees hier verder.

Zware Kees: Prehistorische voederbak

12 juni 2016

Voorzichtig daal ik de trap af en beland in een halfduistere kelderruimte. Ik wacht tot mijn ogen gewend zijn aan het donker en kijk verwachtingsvol rond. Vitrines, afbeeldingen en animatiefilmpjes schreeuwen om mijn aandacht. Ik besluit te beginnen bij de veenlijken. Lees hier verder.

Zware Kees: Waanzinnige activiteiten

23 juni 2022

Hé! Dat is een tijd geleden! Midden in de winkelstraat kom ik Teun, een kennis, tegen. ‘Hé!’, zeg ik dan ook, ‘dat is een tijd geleden!’ Lees hier verder.

Lees ook:

Zware Kees neemt met vierde boek afscheid van de zee

Dag van de Zeevarende: Lees hier de beste Zware Kees columns | Schuttevaer.nl
Columns

Dag van de Zeevarende: Lees hier de beste Zware Kees columns

Kees Wiersum voer 44 jaar lang op zware-ladingschepen. Over zijn avonturen aan boord schrijft hij, onder het pseudoniem Zware Kees, nog wekelijks een column voor Schuttevaer. Ter ere van de Dag van de Zeevarende, 25 juni, een overzicht van het beste van Zware Kees. Gratis te lezen.

Zware Kees zet een handtekening in zijn vierde boek. (Privéfoto)

Zware Kees: Beren en beluga’s

16 november 2019

Het gebeurt niet vaak dat ik in een toeristenwinkeltje kom en het gebeurt nog veel minder dat ik er dan ook wat koop. Maar nu sta ik in zo’n zaak te twijfelen of ik nu die ene of dat andere zal kopen. Nee, ik ga nog niet vertellen waartussen ik wil kiezen, het moet een verrassing blijven. Lees hier verder.

Zware Kees: Wacht wordt gelopen!

5 juni 2015

Zuidkust van Engeland, zojuist vertrokken met een ‘bakkie graan’. Rustig zeetje en haast geen verkeer. Aangezien ik de hele dag door het ruim heb gekropen om samen met de matrozen de lading onder het crossdek te trimmen, ben ik toe aan een rustige wacht. Ik werp een blik op de radar: niks in de weg. Met een zucht plof ik in de stuurstoel. Lees hier verder.

Zware Kees: Ongemakkelijk lachje

11 maart 2021

Met een vaartje van 15 knopen komen we de Chang Jiang afvaren.  Zo heet dit deel van de Yangtze Jiang, de immense rivier die, net zo goed als die andere grote Chinese rivier óók Yellow River genoemd had kunnen worden. Geel van de modder (neem ik maar aan) die constant wordt meegesleurd richting zee. Na meer dan drie weken aan dezelfde pier te hebben gelegen, zonder dat we een stap op de kade hebben mogen zetten – corona, weet je wel -, ergens aan de oever van deze enorme rivier, voelt het bevrijdend om weer onderweg te zijn. Maar ons vertrek had nogal wat voeten in de aarde, aangezien in China niets makkelijk gaat. Lees hier verder.

Zware Kees: Voetbalpraktijken

1 februari 2015

Net voor de lunch loopt de messroom vol. Vaste prik op een doordeweekse dag: iedereen wacht op elkaar alvorens gezamenlijk aan tafel te schuiven. Benno, tweede stuurman, leest het krantje dat elke dag via ons e-mailsysteem wordt ontvangen, anderen bladeren niet echt geïnteresseerd door wekenoude tijdschriften. Lees hier verder.

Zware Kees: Prehistorische voederbak

12 juni 2016

Voorzichtig daal ik de trap af en beland in een halfduistere kelderruimte. Ik wacht tot mijn ogen gewend zijn aan het donker en kijk verwachtingsvol rond. Vitrines, afbeeldingen en animatiefilmpjes schreeuwen om mijn aandacht. Ik besluit te beginnen bij de veenlijken. Lees hier verder.

Zware Kees: Waanzinnige activiteiten

23 juni 2022

Hé! Dat is een tijd geleden! Midden in de winkelstraat kom ik Teun, een kennis, tegen. ‘Hé!’, zeg ik dan ook, ‘dat is een tijd geleden!’ Lees hier verder.

Lees ook:

Zware Kees neemt met vierde boek afscheid van de zee