100 jaar

Herdenking ter ere van Hoite Godert Dornseiffen: voorvechter van onderwijs aan schipperskinderen en oprichter van het Schoolfonds

De oprichter van het Schoolfonds voor Schipperskinderen, Hoite Godert Dornseiffen, werd in 1922 al geëerd met een monument in Terherne. Dornseiffen was eerder dat jaar overleden. Nu, 100 jaar later, is het monument gerestaureerd en wordt Dornseiffen op 25 juni herdacht in Terherne.

Het gedenkteken. (Foto Maritieme Academie Harlingen)
Het gedenkteken. (Foto Maritieme Academie Harlingen)

Hoite Godert Dornseiffen richtte in 1870 het Schoolfonds voor Schipperskinderen op in Ternherne en was zelf de eerste die geld in het fonds stortte. Het fonds werd door hem opgezet om schipperskinderen toegang te geven tot het reguliere onderwijs door ze het gehele schooljaar onder te brengen bij familie of gastgezinnen.

Ligplaatsonderwijs

In de jaren daarvoor had Dornseiffen, die dominee was in Ternherne, zich al druk gemaakt over het slechte onderwijs aan schipperskinderen. Gebruikelijk was dat kinderen les kregen in de plaats waar de ouders tijdelijk met het schip lagen. Schipperskinderen gingen zodoende telkens naar een andere school en liepen vaak een forse leerachterstand op.

Het fonds in Ternherne was een succes en werd daarna over heel Friesland uitgebreid, dat gebeurde in 1882. Al die tijd was Dornseiffen de directeur van het Schoolfonds. In 1905 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1918 moest hij noodgedwongen stoppen met zijn werk vanwege een herseninfarct. Vier jaar later, op 3 januari 1922, overleed de geboren Heerenvener op 80-jarige leeftijd.

In de tuin voor de Doopsgezinde kerk, waar hij dominee was, op 28 juni 1922 een monument onthuld. De schippers dankten hiermee Hoite Godert Dornseiffen voor zijn verdiensten.

Skûtsjes

Nu wordt Dornseiffen opnieuw herdacht. De herdenking bestaat uit een skûtsjes- en schouwenrace. Wanneer deze zijn gefinisht wordt het gerestaureerde monument door de commissaris van de koning in Friesland, Arno Brok, onthuld. Vervolgens worden enkele presentaties gehouden over het leven van Dornseiffen en er zal een tentoonstelling zijn. De dag wordt afgesloten met een stamppotbuffet. Aanmelden kan bij Auke Bijlsma per e-mail (auke@noflikstee.com) of telefonisch: 06 50 59 00 80.

Lees ook:

Leerlingen Maritieme Academie Harlingen maken ruimte voor Oekraïense vluchtelingen

Veteranendag 2022: expositie over Nederlandse koopvaardij tijdens WOII

Herdenking ter ere van Hoite Godert Dornseiffen: voorvechter van onderwijs aan schipperskinderen en oprichter van het Schoolfonds | Schuttevaer.nl
100 jaar

Herdenking ter ere van Hoite Godert Dornseiffen: voorvechter van onderwijs aan schipperskinderen en oprichter van het Schoolfonds

De oprichter van het Schoolfonds voor Schipperskinderen, Hoite Godert Dornseiffen, werd in 1922 al geëerd met een monument in Terherne. Dornseiffen was eerder dat jaar overleden. Nu, 100 jaar later, is het monument gerestaureerd en wordt Dornseiffen op 25 juni herdacht in Terherne.

Het gedenkteken. (Foto Maritieme Academie Harlingen)
Het gedenkteken. (Foto Maritieme Academie Harlingen)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer