Feest na moeilijke tijd

Ringoot viert 70-jarig bestaan en doopt mts Phorcys

Rederij Ringoot is al decennialang een begrip in Vlaanderen. Sophie Ringoot moest 2019 noodgedwongen naar voren stappen als CEO toen haar vader plots overleed. Na een moeilijke tijd was er vrijdag 3 juni tijd voor vreugde: Ringoot doopte het zesde schip en het 70-jarige bestaan van de rederij werd gevierd.

Vier generaties op een rij van Rederij Ringoot: Nadine, Solange, Sophie en Axelle. (Foto’s René Quist)
Vier generaties op een rij van Rederij Ringoot: Nadine, Solange, Sophie en Axelle. (Foto’s René Quist)

Een zegening, een doop door de jongste telg uit de familie, zon en veel blije mensen. Veel mooier kon het vrijdag 3 juni niet worden voor Rederij Ringoot en CEO Sophie Ringoot.

Op deze dag doopte dochter Axelle mts Phorcys bij het Ark in Antwerpen. Aalmoezenier Paul Renders zegende dit zesde schip van de rederij. Op deze dag vierde Ringoot ook het 70-jarige bestaan. Eigenlijk bestaat het bedrijf al een jaartje langer, maar corona gooide roet in het eten.

Kapitein Jaap van Belen.
Kapitein Jaap van Belen.

In 1951 richten Roger en Solange Ringoot de rederij op. Na het overlijden van Roger nam hun zoon Philippe het roer over. In 2019 overleed hij totaal onverwacht en moest dochter Sophie noodgedwongen naar voren stappen. ‘We hebben een hele moeilijke tijd gehad’, vertelt ze.

Solange

Inmiddels heeft Sophie de rederij weer op koers. Dat doet zij samen met haar oma Solange (91), die nog dagelijks op het kantoor in Schoten is te vinden.

Ringoot heeft zo’n 40 medewerkers. ‘Wij zijn een van de weinige bedrijven in de scheepvaart die nog alles van A tot Z in eigen beheer doen.’ zegt Ringoot. Het schip vaart 14 om 14 dagen, waarbij schipper Alex Pomp, de kersverse echtgenoot van binnenvaartvlogster Liana Engibarjan, zijn tijd op het schip afwisselt met kapitein Jaap van Belen en zijn bemanning.

Kapitein Alex Plomp en zijn vrouw Liana.
Kapitein Alex Pomp en zijn vrouw Liana.

Phorcys

De Phorcys is een chemietanker dat voornamelijk in de ARA-regio (Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen) zal varen met minerale oliën.Het 125 meter lange en 11,45 meter brede motortankschip werd in 2021 gebouwd bij RensenDriessen. Het moderne schip heeft een dito inrichting en is voorzien van een Stage-V motor. De afbouw werd gedaan door Breko Shipbuilding & Repair. De Phorcys is al meteen voor een jaar verhuurd. Het zal ook enkele maanden op de Rijn actief zijn. Phorcys is het zesde schip van Ringoot. Traditioneel krijgen alle schepen een naam die begint met een P en komen deze namen uit de Griekse mythologie.‘Mijn ouders zijn hier vele jaren terug mee begonnen toen ze zelf op huwelijksreis waren in Griekenland en een naam voor een nieuw schip moesten bedenken’, vertelt Ringoot. Phorcys is een zeegod uit de Griekse mythologie, ook wel ‘de oude van de zee’ genoemd.

'Wij doen alles in eigen beheer bij Rederij Ringoot.'
‘Wij doen alles in eigen beheer bij Rederij Ringoot.’

Lees ook:

Nieuwe sleephopperzuiger Vox Ariane afgemeerd aan Rotterdamse Wilhelminakade

Prinses Margriet doopt Rotterdam VII