Shock

Dode en zwaargewonde bij ongeluk op charterschip Wilhelmina op Waddenzee

Bij een ongeluk op een charterschip zijn vrijdagmorgen een dode en een zwaargewonde gevallen. Zeilschip Wilhelmina was net vertrokken uit Terschelling toen een van de gieken van de tweemastklipper loskwam. Dat onderdeel kwam terecht op de opvarenden. Hulpdiensten rukten massaal uit. Onder meer een traumahelikopter en meerdere ambulances, kwamen ter plaatse. Het schip is in beslag genomen, zo meldt de politie.

Dode en zwaargewonde bij ongeluk op zeilschip Wilhelmina. Foto ProNews

Er waren 19 opvarenden (eerder was gemeld door de politie dat het om 30 opvarenden ging) aan boord en twee bemanningsleden. Het andere slachtoffer, een vrouw, is met behulp van de traumahelikopter overgebracht naar het UMCG voor verdere medische behandeling. Onderzoek van de autoriteiten moet duidelijk gaan maken wat er precies is gebeurd. De overige opvarenden van het schip krijgen onder andere nazorg.

De Wilhelmina. Foto Hajo Olij

Het klipper was op weg naar Ameland, het ongeval gebeurde twee mijl uit de kust. De politie doet onderzoek op het schip. Eigenaresse Henriette Stalman wilde geen commentaar geven op het ongeval. In thuishaven Harlingen staat de Wilhelmina zeer goed bekend. ‘Het schip wordt altijd zeer goed onderhouden’, zegt een ingewijde. De schipperswereld in Harlingen is volgens deze persoon in shock door het ongeval.

Volgens woordvoerder Dennis Janus van de politie heeft het ongeluk veel impact. Het slachtoffer is een 79-jarige man. Het ongeval gebeurde rond 8:00 uur. De KNRM heeft het schip begeleid naar de haven van Terschelling. Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat de afgebroken giek onderzoeken, zo laat de politie weten.

Alle schepen in de zeilende passagiersvaart moeten een Bewijs van Tuigagekeuring hebben. Voor de verlenging van het Bewijs van Tuigagekeuring heeft een vijfjaarlijkse en een 2,5-jaarlijkse inspectie plaats.

De Wilhelmina is gebouwd in 1893 en in 2013 volledig gerenoveerd. De klipper heeft Harlingen als thuishaven. Ze vaart vooral op de Waddenzee en maakt onderdeel uit de van de Bruine Vloot. De Wilhelmina heeft een lengte van 29 meter en breedte van 6,20 meter en heeft 280 vierkante meter zeiloppervlak

De Wilhelmina heeft louter lovende reviews van klanten op Facebook.

Later meer.

Tips of aanvullingen: 0614051010

In 2016 gebeurde er ook een ongeluk op een zeilschip. Toen brak bij de Amicitia de mast af.

Drie leden van een Duitse familie overleefden het ongeval niet.

Dode en zwaargewonde bij ongeluk op charterschip Wilhelmina op Waddenzee | Schuttevaer.nl
Shock

Dode en zwaargewonde bij ongeluk op charterschip Wilhelmina op Waddenzee

Bij een ongeluk op een charterschip zijn vrijdagmorgen een dode en een zwaargewonde gevallen. Zeilschip Wilhelmina was net vertrokken uit Terschelling toen een van de gieken van de tweemastklipper loskwam. Dat onderdeel kwam terecht op de opvarenden. Hulpdiensten rukten massaal uit. Onder meer een traumahelikopter en meerdere ambulances, kwamen ter plaatse. Het schip is in beslag genomen, zo meldt de politie.

Dode en zwaargewonde bij ongeluk op zeilschip Wilhelmina. Foto ProNews

Er waren 19 opvarenden (eerder was gemeld door de politie dat het om 30 opvarenden ging) aan boord en twee bemanningsleden. Het andere slachtoffer, een vrouw, is met behulp van de traumahelikopter overgebracht naar het UMCG voor verdere medische behandeling. Onderzoek van de autoriteiten moet duidelijk gaan maken wat er precies is gebeurd. De overige opvarenden van het schip krijgen onder andere nazorg.

De Wilhelmina. Foto Hajo Olij

Het klipper was op weg naar Ameland, het ongeval gebeurde twee mijl uit de kust. De politie doet onderzoek op het schip. Eigenaresse Henriette Stalman wilde geen commentaar geven op het ongeval. In thuishaven Harlingen staat de Wilhelmina zeer goed bekend. ‘Het schip wordt altijd zeer goed onderhouden’, zegt een ingewijde. De schipperswereld in Harlingen is volgens deze persoon in shock door het ongeval.

Volgens woordvoerder Dennis Janus van de politie heeft het ongeluk veel impact. Het slachtoffer is een 79-jarige man. Het ongeval gebeurde rond 8:00 uur. De KNRM heeft het schip begeleid naar de haven van Terschelling. Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat de afgebroken giek onderzoeken, zo laat de politie weten.

Alle schepen in de zeilende passagiersvaart moeten een Bewijs van Tuigagekeuring hebben. Voor de verlenging van het Bewijs van Tuigagekeuring heeft een vijfjaarlijkse en een 2,5-jaarlijkse inspectie plaats.

De Wilhelmina is gebouwd in 1893 en in 2013 volledig gerenoveerd. De klipper heeft Harlingen als thuishaven. Ze vaart vooral op de Waddenzee en maakt onderdeel uit de van de Bruine Vloot. De Wilhelmina heeft een lengte van 29 meter en breedte van 6,20 meter en heeft 280 vierkante meter zeiloppervlak

De Wilhelmina heeft louter lovende reviews van klanten op Facebook.

Later meer.

Tips of aanvullingen: 0614051010

In 2016 gebeurde er ook een ongeluk op een zeilschip. Toen brak bij de Amicitia de mast af.

Drie leden van een Duitse familie overleefden het ongeval niet.