Massaproductie

Als het werkt: Van klinken naar lassen

De massaproductie van ijzer kwam in de late 18e eeuw op gang. Hoe ijzeren onderdelen aan elkaar moesten worden gezet was toen nog een open vraag, omdat daar nog geen ervaring mee was opgedaan. Toen in 1781 in Engeland de eerste ijzeren brug werd gebouwd, nam men voor het gemak maar de bekende houtverbindingen zoals zwaluwstaarten als voorbeeld.

Platen kunnen stuitend tegen elkaar worden geplaatst en niet overlappend als er aan de achterzijde wordt gedubbeld. De klinknagels zelf zorgen onder water voor extra weerstand als zij niet worden verzonken.
Platen kunnen stuitend tegen elkaar worden geplaatst en niet overlappend als er aan de achterzijde wordt gedubbeld. De klinknagels zelf zorgen onder water voor extra weerstand als zij niet worden verzonken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: Van klinken naar lassen | Schuttevaer.nl
Massaproductie

Als het werkt: Van klinken naar lassen

De massaproductie van ijzer kwam in de late 18e eeuw op gang. Hoe ijzeren onderdelen aan elkaar moesten worden gezet was toen nog een open vraag, omdat daar nog geen ervaring mee was opgedaan. Toen in 1781 in Engeland de eerste ijzeren brug werd gebouwd, nam men voor het gemak maar de bekende houtverbindingen zoals zwaluwstaarten als voorbeeld.

Platen kunnen stuitend tegen elkaar worden geplaatst en niet overlappend als er aan de achterzijde wordt gedubbeld. De klinknagels zelf zorgen onder water voor extra weerstand als zij niet worden verzonken.
Platen kunnen stuitend tegen elkaar worden geplaatst en niet overlappend als er aan de achterzijde wordt gedubbeld. De klinknagels zelf zorgen onder water voor extra weerstand als zij niet worden verzonken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer