Sancties

Heesen Yachts is weer 100% Nederlands na verkoop aandelen

Superjachtbouwer Heesen Yachts in Oss is weer volledig Nederlands. Op woensdag 18 mei heeft de Russische grootaandeelhouder Vagit Alekperov zijn aandelen overgedaan aan een onafhankelijke Nederlandse stichting. Dat heeft de werfdirectie bekendgemaakt.

De werknemers van Heesen kunnen hun werk weer voortzetten na de transactie. (Foto Heesen Yachts)
De werknemers van Heesen kunnen hun werk weer voortzetten na de transactie. (Foto Heesen Yachts)

Zodoende blijft de werf buiten de economische sancties die tegen Rusland en Russische oligarchen zijn genomen. Alekperov staat op de sanctielijsten van het Verenigd Koninkrijk en Australi├ź, waardoor onder meer de Britse motorenfabrikant Rolls-Royce niet meer wilde leveren aan Heesen. Ook dreigde faillissement voor de werf wanneer Alekperov ook op de EU-sanctielijst zou worden gezet.

Banen veiliggesteld

De stichting waarin de aandelen zijn ondergebracht, staat onder leiding van CEO Arthur Brouwer en Anjo Joldersma, voorzitter van het Raad van Bestuur van Heesen. Doel van de stichting is het waarborgen van de succesvolle toekomst van de scheepswerf en de continuïteit van de werkgelegenheid voor de medewerkers van Heesen Yachts.

Heesen meldt dat de onderneming financieel gezond en winstgevend is en dat de directie tijdig maatregelen heeft genomen om de toekomst veilig te stellen. Heesen heeft een vol orderboek met opdrachten voor 13 jachten.

Eerdere poging

Het bedrijf probeerde eerder zijn aandelen onder te brengen bij een stichting, maar toen weigerde een notaris hiervoor haar medewerking. De notaris achtte de kans namelijk dat Alekperov binnenkort op de sanctielijst terecht kwam. Zij voerde aan dat het niet geoorloofd is medewerking te verlenen aan een transactie die waarschijnlijk binnenkort strafbaar werd.

Nu is de transactie naar de stichting correct verlopen, en heeft de notaris meegewerkt. ‘De details van de transactie waren tijdens de eerdere poging nog niet volledig uitgewerkt. In de afgelopen weken werden de details verduidelijkt, waardoor de notaris het doel van de transactie kon beoordelen en kon instemmen om aan de transactie mee te werken. Duidelijk voor de notaris was dat de transactie op geen enkele wijze in strijd zou zijn met de toepasselijke sanctiewetgeving of andere wetten’, laat een woordvoerster van de werf weten.

Lees ook:

Heesen Yachts superjacht Project Cosmos, voorheen Galactica, heet nu Genesis

Problemen met leveranciers voor Heesen Yachts