Museumstuk

Concordia Damen draagt Prinses Beatrix over aan Vereniging de Binnenvaart

Het oude opleidingsschip Prinses Beatrix is 19 mei tijdens Maritime Industry door Concordia Damen overgedragen aan Vereniging De Binnenvaart. De vereniging heeft het schip in bruikleen gekregen en geeft het een plekje in de haven van het Binnenvaartmuseum in Dordrecht.

(V.l.n.r.) Chris van Eijmeren (Vereniging De Binnenvaart), Jos Hubens (Vereniging De Binnenvaart) en Chris Kornet (Concordia Damen). (Foto René Quist)
(V.l.n.r.) Chris van Eijmeren (Vereniging De Binnenvaart), Jos Hubens (Vereniging De Binnenvaart) en Chris Kornet (Concordia Damen). (Foto René Quist)

‘Ik vind de Prinses Beatrix een mooi schip’, zegt Chris Kornet van Concordia Damen tijdens de overdracht. ‘Het is gebouwd bij Hendriks in Dodewaard en er zit veel geschiedenis in. Daarom heb ik het gekocht. Ik wil het nooit verkopen. Door deze samenwerking met Vereniging De Binnenvaart wordt er nu heel goed gezorgd voor het schip. De Beatrix blijft wel van ons. Ik hoop dat we er in toekomst goede dingen mee kunnen doen, zoals een rondvaart voor behoeftige mensen.’

Vereniging De Binnenvaart is ook blij met de deal, zegt Jos Hubens van Vereniging De Binnenvaart. ‘We gaan proberen de Prinses Beatrix weer in oude staat terug te brengen. We schatten dat het schip rond de zomer naar het Binnenvaartmuseum in Dordrecht wordt gevaren. We hopen dat de Beatrix ook het predikaat varend erfgoed kan krijgen.’

Expositie

Aan boord van de Prinses Beatrix komt een expositie over de opleidingen die het Koninklijk Onderwijs Fonds voor de Scheepvaart (KOF) verzorgde tussen 1955 en 2003. Het schip is hier een geschikte locatie voor. Er werden immers sinds 1960 praktijkessen gegeven aan boord van de Prinses Beatrix. Hele generaties schippers zijn opgeleid aan boord van het 53,50 meter lange en 7,08 meter brede schip.

Vijfcilinder Bolnes

Om de Prinses Beatrix klaar te maken voor haar rol als museumschip, wordt ze dus in oude glorie hersteld. De zwarte romp krijgt haar oorspronkelijke witte kleur terug. De vereniging wil ook de oude motor weer in het schip hebben. De vijfcilinder Bolnes van 150 pk is op een gegeven moment vervangen. Vereniging De Binnenvaart is op zoek naar een motor van dit type om het schip weer in originele staat terug te kunnen brengen.

De Prinses Beatrix heeft afgedaan als opleidingsschip, omdat ze is verouderd. Samen met het zusterschip Prinses Christina deed ze 50 jaar dienst, waarvan 20 voor het Scheepvaart- en Transportcollege (STC). De opvolgster van de zusjes is de Ab Initio, die momenteel wordt afgebouwd bij Concordia Damen.

Lees ook:

Opleidingsschip Prinses Beatrix gaat naar museum van Vereniging De Binnenvaart in Dordrecht

De bouw van de Ab Initio van mei 2019 tot januari 2022

Concordia Damen draagt Prinses Beatrix over aan Vereniging de Binnenvaart | Schuttevaer.nl
Museumstuk

Concordia Damen draagt Prinses Beatrix over aan Vereniging de Binnenvaart

Het oude opleidingsschip Prinses Beatrix is 19 mei tijdens Maritime Industry door Concordia Damen overgedragen aan Vereniging De Binnenvaart. De vereniging heeft het schip in bruikleen gekregen en geeft het een plekje in de haven van het Binnenvaartmuseum in Dordrecht.

(V.l.n.r.) Chris van Eijmeren (Vereniging De Binnenvaart), Jos Hubens (Vereniging De Binnenvaart) en Chris Kornet (Concordia Damen). (Foto René Quist)
(V.l.n.r.) Chris van Eijmeren (Vereniging De Binnenvaart), Jos Hubens (Vereniging De Binnenvaart) en Chris Kornet (Concordia Damen). (Foto René Quist)

‘Ik vind de Prinses Beatrix een mooi schip’, zegt Chris Kornet van Concordia Damen tijdens de overdracht. ‘Het is gebouwd bij Hendriks in Dodewaard en er zit veel geschiedenis in. Daarom heb ik het gekocht. Ik wil het nooit verkopen. Door deze samenwerking met Vereniging De Binnenvaart wordt er nu heel goed gezorgd voor het schip. De Beatrix blijft wel van ons. Ik hoop dat we er in toekomst goede dingen mee kunnen doen, zoals een rondvaart voor behoeftige mensen.’

Vereniging De Binnenvaart is ook blij met de deal, zegt Jos Hubens van Vereniging De Binnenvaart. ‘We gaan proberen de Prinses Beatrix weer in oude staat terug te brengen. We schatten dat het schip rond de zomer naar het Binnenvaartmuseum in Dordrecht wordt gevaren. We hopen dat de Beatrix ook het predikaat varend erfgoed kan krijgen.’

Expositie

Aan boord van de Prinses Beatrix komt een expositie over de opleidingen die het Koninklijk Onderwijs Fonds voor de Scheepvaart (KOF) verzorgde tussen 1955 en 2003. Het schip is hier een geschikte locatie voor. Er werden immers sinds 1960 praktijkessen gegeven aan boord van de Prinses Beatrix. Hele generaties schippers zijn opgeleid aan boord van het 53,50 meter lange en 7,08 meter brede schip.

Vijfcilinder Bolnes

Om de Prinses Beatrix klaar te maken voor haar rol als museumschip, wordt ze dus in oude glorie hersteld. De zwarte romp krijgt haar oorspronkelijke witte kleur terug. De vereniging wil ook de oude motor weer in het schip hebben. De vijfcilinder Bolnes van 150 pk is op een gegeven moment vervangen. Vereniging De Binnenvaart is op zoek naar een motor van dit type om het schip weer in originele staat terug te kunnen brengen.

De Prinses Beatrix heeft afgedaan als opleidingsschip, omdat ze is verouderd. Samen met het zusterschip Prinses Christina deed ze 50 jaar dienst, waarvan 20 voor het Scheepvaart- en Transportcollege (STC). De opvolgster van de zusjes is de Ab Initio, die momenteel wordt afgebouwd bij Concordia Damen.

Lees ook:

Opleidingsschip Prinses Beatrix gaat naar museum van Vereniging De Binnenvaart in Dordrecht

De bouw van de Ab Initio van mei 2019 tot januari 2022