Sail on Course

Maritime Innovation Platform Award kanshebber #10: Opleiding tot Deksman Zeilvaart

Een van de hoogtepunten op het Maritime Innovation Platform op 9 juni aanstaande in Dordrecht, is de uitreiking van de Maritime Innovation Platform Award. Via een pitch zullen de genomineerden de aanwezigen proberen te overtuigen van het belang van hun innovatie. Een vakjury heeft drie innovaties genomineerd, maar een vierde genomineerde wordt gekozen door u, het publiek. De kanshebbers worden de komende tijd aan u voorgesteld. Vandaag: Opleiding tot Deksman Zeilvaart van Sail on Course.

Het programma van Sail on Course is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Maritieme Academie Harlingen.
Het programma van Sail on Course is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Maritieme Academie Harlingen.

Sail on Course biedt als eerste een lesprogramma aan voor de opleiding tot Deksman in de Zeilvaart. Nieuwe Europese opleidingseisen schrijven voor dat de traditionele maat in de beroepschartervaart plaatsmaakt voor een deksman. Kon je voorheen zonder vooropleiding deel uitmaken van de scheepsbemanning, binnenkort is een training vereist. Docent Peter Lock, die al sinds 2005 basistrainingen voor de beroepszeilvaart geeft, anticipeert nu met zijn lesprogramma op de Europese standaarden voor de basisopleiding veiligheid voor deksmannen.

Het programma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Maritieme Academie Harlingen. Gestreefd wordt naar erkenning door de overheid van Sail on Course als opleider tot deksman. De eerste contacten met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn gelegd, in samenspraak met de Belangenvereniging Beroeps Zeilschippers.

Aan bod komen: Vaarklaar maken, zeilbediening, hijsen, strijken, manoeuvreren, knopen leggen, trosbehandeling, aanmeren en afvaren, nautisch Engels, EHBO, brandblussen, schip verlaten, gastheerschap en het varen met gasten. Het gebeurt allemaal op de tjalk Res Nova

Maritime Innovation Platform

Op het Maritime Innovation Platform, dat donderdag 9 juni plaatsheeft in het Energiehuis in Dordrecht, komen honderden professionals uit de maritieme sector samen. Maritime Innovation Platform 2022 verbindt de maakindustrie met afnemers: reders, schippers, binnenvaartondernemers, verladers, bevrachters, havens en terminals. Gesproken wordt er over: autonoom varen, predictive maintenance en de nieuwe brandstoffen. Wilt u gratis naar dit event en bent u Schuttevaer-abonnee? Klik hier.

Vanaf 17 mei kan er gestemd worden via Schuttevaer.nl en de website van Maritime Innovation Platform.

Lees ook:

Sail on Course presenteert basistraining deksman

CBR vertraagt komst deksman chartervaart