Oorzaak

Schipper Kees Post: ‘Mar-Grethe kapseisde door hekgolf zeeschip’

Het binnenvaartschip Mar-Grethe is door een hekgolf van een passerend zeeschip gekapseisd. Dat zegt schipper/eigenaar Kees Post in een interview met het Urkerland. Het zou volgens Post gaan om een 200 meter lang ro-ro-schip dat een containerschip inhaalde. Door de golf raakte het 70-meterlange schip uit balans en kapseisde het in een ‘flits’.

Mar-Grethe bemanningslid vermist

Door de hekgolf is de zware lading op de Mar-Grethe volgens Post gaan schuiven, waardoor zijn binnenvaartschip binnen een seconde kapseisde. De Mar-Grethe vervoerde zogeheten anode-blokken. Deze zware voorwerpen worden gebruikt in de aluminiumindustrie, zo schrijft Omroep Flevoland.

De Urker Post kon zich in veiligheid brengen, matroos Wilco niet. Hij is nog steeds niet gevonden. Post hoopt dat Wilco aan boord wordt gevonden en dat zijn lichaam niet naar zee is gedreven. Duikers hebben donderdagavond en vrijdagochtend het schip doorzocht, de man is daarbij niet aangetroffen, zegt woordvoerder René van der Linden van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

HEBO lift 9 is ter plaatse om het binnenvaartschip omhoog te hijsen. Foto MediaTV

Vrijdagavond is Hebo begonnen met de berging van het schip.

.

Bron: Het Urkerland