CCR-rapport

‘Binnenvaart moet binnen 10 jaar emissieloos varen’

De binnenvaart moet binnen 10 jaar emissieloos varen. En dat is haalbaar, zegt mr. drs. Marjan Minnesma van Urgenda. Minnesma reageert hiermee op de onlangs door de CCR gepubliceerde ‘Routekaart voor het terugdringen van de emissies in de binnenvaart’. Hierin staat dat de binnenvaart de uitstoot in 2035 met 35% moet hebben verminderd en in 2050 emissievrij wil zijn.

Marjan Minnesma is onder meer bekend van de Klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. (Foto Urgenda/Chantal Bekker)
Marjan Minnesma is onder meer bekend van de Klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. (Foto Urgenda/Chantal Bekker)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (11)

 • Grappig mens. Waterstof en ammoniak. De technischehobbels, logistieke hobbels om deze producten langs vaarwegen beschikbaar te hebben. kleine uitdaging. Hoeveel % het ammoniak gehalte van deze brandstof is ? Mevr. Minnesma weet over de oplossing op. Zou zijn ook een ADN – Chemie certificaat hebben? Dan weet ze tenminste waar ze het over heeft.

  Geplaatst door: J.Teunisse op
 • 1 april

  Geplaatst door: Arie Verheij op
 • waarom aandacht en commentaar geven op een artikel dat inhoudelijk totaal onrealistisch is, niet gefundeerd en zonder enige kennis van binnenvaart geschreven is.
  Verspilde tijd !

  Geplaatst door: Europäische Vereinigung der Binnenschiffer e:v. Klinkenberg, iris op
 • Je moet beginnen met erkennen dat heel het Co2 verhaal BULLSHIT is.

  Het is op zijn minst verdacht dat heel die linkse “gut”mensch beweging de twee basis elementen van alles wat hier op die aardkloot groet wil verbieden. Te weten 1: Co2 en nummer 2: stikstof verbindingen.
  Laat dat eens op je inwerken.

  Heel dat klimaat gezeik neemt proporties aan van fundamentalisme waar ISIS nog een puntje aan kan zuigen.

  G.M. Noldes

  Geplaatst door: daisy op
 • Urgenda heeft niks met milieu te maken is gewoon een verdien model
  Het is gewoon een mening zoals iedereen er een heeft

  Geplaatst door: casimir1 op
 • Waar haalt urgenda dat idee vandaan? Er vaart op dit moment nog geen enkel schip volledig emissieloos. Er zijn wel ontwikkelingen met batterijcontainers en waterstof, maar zelfs dat is volgens urgenda niet toereikend omdat naar de bron van de energie-opwekking terug moet worden gerekend. Dus volgens hen moet er binnen 10 jaar nog een emissieloos concept worden ontwikkeld en ook nog ff ongeveer 7000 schepen worden gebouwd/omgebouwd…

  Nog los van de vraag of het financieel kan, een kansloos idee!

  Het enige goede punt in het hele bericht is dat er volgens haar naar de energiebron moet worden gekeken, dat zou een goede ontwikkeling zijn, de opwekking van waterstof, gtl en stroom is vaak niet beter dan de opwekking van energie door onze ouderwetse dieselmotor. Zelfs de opwekking van windenergie veroorzaakt bij productie en aanleg al zoveel co2 dat zo’n molen nog jarenlang moet draaien om de co2 te besparen die eerder is uitgestoten om diezelfde molen te bouwen.

  De enige manier om echt milieuvriendelijk te worden is terug naar de tijd van voor de industriële revolutie, wij weer terug naar de zeilen en heel de wereld weer terug naar ouderwets handwerk, maar dat betekent dat we ons comfort op moeten geven en er is geen enkel mens wat dat wil! Ons luxe comfortabele leven gaat op geen enkele manier samen met milieuvriendelijk, wat voor bokkensprongen de politiek, urgenda of wie dan ook maakt!

  Geplaatst door: laurina op
 • In tien jaar tijd emissieloos varen. Denk het niet en alsof enkel NL deze 1,5 graad gaat redden. Net als met de elektrische auto’s waar we aan moeten en de oude gaan naar Afrika. Kortom, vooralsnog geen winst hiermee. Je moet zeker ergens naar toe werken maar wel graag met een realistische en ook betaalbare routekaart.

  Geplaatst door: M.L. Kroezen op
 • Naar mijn mening leeft Minnesma op een andere planeet.
  Soms lijkt het wel of de binnenvaart tak met geweld de nek omgedraaid moet worden.
  Hoe kun je een bedrijf runnen als je steeds weer voor onrealistische regelgevingen gesteld wordt??

  Geplaatst door: Simplon op
 • Tuurlijk, enkel Nederland kan de opwarming voorkomen. Wordt wakker. Hier willen we massaal aan de elektrische auto’s en de oude bakken gaan naar Africa etc. Verschuiven het probleem dus. In 10 jaar emissieloos gaat het niet worden. Dat we er naar toe moeten prima maar wel graag met een realistische routekaart

  Geplaatst door: M.L. Kroezen op
 • Ik wil een afspraak maken, over 10 jaar moeten alle politiekers corruptievrij en eerlijk zijn, en kennis van zaken hebben, over de zaken waarover ze beslissen. Binnenvaart emissie vrij, maar dan wel over gans de wereld. Het heeft geen zin dat wij hier gaan investeren in schone binnenvaart, als de rest van de wereld niet mee doet, dit is boter aan de galg, en dit gaat onze planeet niet redden. En bij de groene schepen, ook eens nagaan of ze echt zo schoon zijn . Wat voor vervuiling kosten baterijen bij productie en bij verwerking als afval

  Geplaatst door: Belvona op
 • Laten we een afspraak maken ,om het eerst, corruptievrije en eerlijke politiekers, of emmissieloze schepen, maar dan ook wereldwijd, het heeft geen zin dat enkel west Europa emmissieloos vaart, en de rest van de wereld niet. Zo redden we het klimaat ook niet,

  Geplaatst door: Belvona op
 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.