Verslagenheid bij scheepswerf Kooiman Hoebee na dodelijke explosie op mosselkotter

De verslagenheid bij de medewerkers van scheepswerf Kooiman Hoebee in Dordrecht is groot na de dodelijke explosie op 4 januari. Rond 16.30 uur ontplofte er ‘iets’ in de machinekamer van mosselkotter De Eenhoorn die bij de werf voor de kade lag. Op de kotter waren twee monteurs van DBH Diesel Engines bezig met de motoren van het schip uit Zierikzee. Door de explosie werd een 25-jarige man uit Puttershoek van boord geslingerd. Hij overleed later.

De Eenhoorn lag bij de werf voor onderhoud. (Foto RTV Dordrecht)
De Eenhoorn lag bij de werf voor onderhoud. (Foto RTV Dordrecht)

Een ander slachtoffer, een 28-jarige Rotterdammer, is zwaar verbrand en wordt kunstmatig in coma gehouden. Directeur Rinus Kooiman: ‘Het maakt veel indruk op de mensen die hier werken.’

‘We gaan allemaal naar ons werk en verwachten allemaal ’s avonds weer thuis te komen. Deze jongens komen niet thuis. Verschrikkelijk.’ Kooiman heeft al het personeel bijgepraat over het fatale ongeluk. ‘We staan allemaal wel eens in de machinekamer. Je verwacht niet dat er zoiets kan gebeuren. We hadden een psycholoog op de achtergrond, mensen die dat wilden, konden met de psycholoog praten.’

Adequaat gehandeld

De Arbeidsinspectie heeft het ongeval onderzocht. Het schip is inmiddels weer vrijgegeven. Medewerkers van Kooiman Hoebee kwamen direct in actie na de explosie. ‘Er is heel adequaat gehandeld’ zegt Kooiman. ‘De man uit Rotterdam kwam zelf de machinekamer uit gestrompeld en is opgevangen door bedrijfshulpverlening.’

Directeur Rinus Kooiman.
Directeur Rinus Kooiman.

‘Hij is op een juiste manier gekoeld en verder geholpen.’ De Rotterdammer werd met brandwonden met de traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

De Puttershoeker was enige tijd vermist. Met duikers en reddingswerkers werd koortsachtig gezocht naar de man. Nadat de monteur was gevonden is hij nog gereanimeerd, maar dat mocht niet baten.

De mosselkotter lag bij Kooiman Hoebee vanwege onderhoud. ‘De werkzaamheden waren al een eind afgerond, maar de eigenaar van het schip vroeg of het hier kon blijven liggen omdat er nog iemand onderhoud moest plegen aan de motor en een kraanassistentie nodig had.’

Lees ook:

Dode en zwaargewonde door explosie op schip bij Kooiman Hoebee Dordrecht