Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Bruggen en sluizen Maas onder de loep voor renovatie

Maastricht

Ingenieursbureau Impakt heeft van Rijkswaterstaat opdracht gekregen om per sluis, brug en gemaal in de Maas te kijken wat ermee moet gebeuren. Veel van deze objecten naderen het einde van hun technische levensduur en zijn aan renovatie toe.

1 / 1
Een van de sluizen waar naar gekeken gaat worden, die van Belfeld. (Foto Rijkswaterstaat)

Een van de sluizen waar naar gekeken gaat worden, die van Belfeld. (Foto Rijkswaterstaat)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Jelmer Bastiaans)

Reacties (1)
 • Henri.Derksen

  Hier mis ik de schut- en keersluis Heumen. Toch wel een belangrijk kunstwerk van dezelfde bouwjaren als op de Maas met enkele zwakheden en ook verbeterpunten. Met name de handmatige bediening van slechts een paar ebdeuren in de schutsluis is een zeer zwakke schakel.
  Deze moeten worden gemechaniseerd en uitgebried met een 2e paar ebdeuren.
  Het ongeval te Grave bewees dat uitermate. Ondanks een “bedieningsfout” bij het sluiten, ging dat maar net goed, plus 3 tijdelijke extra gemalen noodzakelijk. Men had eerst de puntdeuren moeten sluiten, en daarna pas de hefdeurkeersluis. Een onnodig genomen risico derhalve.
  Als tweede zou overwogen kunnen worden om een 2e identieke keerschuif op 200 meter noordwaards te plaatsen samen met enkele buispalen, zodat ook daarmee schepen geschut kunnen worden wanneer dat bij grote waterstandsverschillen nodig is. Slechts 1 schutsluis is nu immers een bottleneck, net als slechts 1 schutsluis in Grave.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook