Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Schip Karin Høj kapseist na aanvaring met Scot Carrier op Oostzee

BORNHOLM

Het droge ladingschip Scot Carrier, dat onder Britse vlag vaart, is maandagochtend vroeg voor de zuidkust van Zweden in aanvaring gekomen met een ander vrachtschip, Karin Høj, dat onder Deense vlag vaart. De Karin Hoej is daarbij gekapseisd en twee mensen zijn overboord zijn geslagen.  Voor hun leven wordt gevreesd. Inmiddels is er een enorme reddingsoperatie op gang gekomen.

1 / 1
Splijthopper Karin Hoej is gekapseisd. (Foto TT/ANP)

Splijthopper Karin Hoej is gekapseisd. (Foto TT/ANP)

Het incident vond plaats tussen de Zweedse kustplaats Ystad en het nabijgelegen eiland Bornholm rond 3:30 uur op maandagochtend. De kustwacht gaat het gekapseisde vaartuig nu naar Sandhammar bergen om te voorkomen dat het zinkt en om duikers in staat te stellen naar vermiste bemanningsleden te zoeken.

Vermoedelijk drank in het spel

De Scot Carrier, die onder Britse vlag vaart, is maandagochtend vroeg voor de zuidkust van Zweden in aanvaring gekomen met de Karin Hoej. Foto Marine Traffic
De Karin Høj, die onder Deense vlag vaart, is maandagochtend vroeg voor de zuidkust van Zweden in aanvaring gekomen met de Scot Carrier. (Foto Marine Traffic)

Het vrachtschip Karin Høj is gekapseisd en ligt op zijn kop, terwijl de Scot Carrier naar verluidt nog functioneert. De bemanning van dat schip is veilig. De Zweedse Maritieme Dienst kan niet zeggen wat de vermoedelijke oorzaak van de aanvaring is. Een tiental boten en helikopters uit Zweden en Denemarken helpen bij de reddingswerkzaamheden, evenals een Brits koopvaardijschip dat in de buurt was.

55 meter lange Karin Høj

De 55 meter lange Karin Høj en de 90 meter lange Scot Carrier voeren op het moment van de aanvaring in dezelfde richting, zeggen de autoriteiten in Denemarken en Zweden. Bij het eiland Bornholm is met zeker negen boten en een helikopter gezocht naar slachtoffers.
‘De Scot Carrier heeft een kleinere boot te water gelaten om te zoeken naar mensen. Ze hoorden gegil vanuit het water, maar konden niemand vinden’, zei een woordvoerder van de Zweedse Zeedienst.
Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van het ongeval. Er was sprake van mist, maar die was volgens de Deense meteorologische dienst niet bijzonder dicht. De Zweedse kustwacht zegt dat wordt gekeken of sprake was ‘ernstige nalatigheid’.
Voor het leven van de twee vermiste opvarenden van de Karin Høj moet worden gevreesd. De Deense autoriteiten zeggen dat er geen teken is dat zij reddingsboten of andere noodapparatuur hebben gebruikt.

Er zijn veel reddingsschepen in de buurt van de aanvaring. Foto Marine Traffic
Er zijn veel reddingsschepen in de buurt van de aanvaring. (Beeld MarineTraffic)

Lees ook:

Zweedse kustwacht al dagen bezig met blussen brandende houtlading Almirante Storni

[VIDEO] Storm blaast Chinese bulker op strand Kholmsk

(René Quist)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook