Ever Given vaart weer door Suezkanaal

De Ever Given vaart voor het eerst sinds begin dit jaar weer door het Suezkanaal naar Europa. Eerder voer het schip al wel weer richting China.

Boskalis moest 30.000 kuub zand wegbaggeren. Foto SUEZ Canal
epa09103014 A handout photograph made available by the Suez Canal Authority shows a tugboat near the Ever Given container ship which ran aground in the Suez Canal, Egypt, 28 March 2021. The Ever Given, a large container ship ran aground in the Suez Canal on 23 March, blocking passage of other ships and causing a traffic jam for cargo vessels. The head of the Suez Canal Authority announced on 28 March that efforts for the floatation of the Ever Given are continuing. Its floatation is being carried out by 14 tugboats that are towing and pushing the grounding vessel, it has on 27 march moved by two inches and the authorities hope that the ship will move further after the water starts running underneath it. EPA/SUEZ CANAL AUTHORITY /HO EDITORIAL USE ONLY NO SALES EPA-EFE/SUEZ CANAL AUTHORITY /HO

In China is het 400 meter lange containerschip gerepareerd. In november zette de Ever Given, die zo’n 20.000 containers kan vervoeren, voor het eerst sinds het incident weer koers naar Europa. Inmiddels vaart het schip, dat vrijwel volgeladen is, ten zuiden van Jemen. De aankomst in Suez, aan de zuidkant van het kanaal, staat gepland voor zondag.
Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis brengt ondertussen een boek uit over het vlottrekken van de Ever Given. Binnen een week na het vastlopen hadden experts van Boskalis en dochterbedrijf SMIT Salvage het schip weer los gekregen. In het boek wordt een beeld geschetst van die week.

De vorige keer kwam het enorme containerschip overdwars vast te liggen in de belangrijke scheepvaartroute en ontstonden er lange files van honderden schepen die niet van de Middellandse Zee naar de Rode Zee of vice versa konden.