Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Onderzoek: kottervissers vaak benaderd door drugscriminelen

Rotterdam

De Nederlandse kottervisserij is kwetsbaar voor criminele drugsnetwerken. Dat staat in een onderzoek dat het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap liet uitvoeren. Drugssmokkelaars benaderen actief vissers in economische problemen. Verreweg de meest vissers wijzen de aanbiedingen af, maar de economische malaise in hun sector maakt hen wel kwetsbaar voor criminele netwerken. Dat komt naar voren in de studie, Zuiver op de graat, die werd gedaan door bureau Mehlbaum Onderzoek.

1 / 2
Schermafbeelding 2021-11-25 om 11.11.28

Schermafbeelding 2021-11-25 om 11.11.28

Al langer bestaan er vermoedens bij politie, bestuurders en andere overheden dat de visserij betrokken is bij drugssmokkel. Nederland is een belangrijk doorvoerland van cocaïne; pakketjes drugs spoelen met enige regelmaat aan langs de kuststrook. Ook zijn in het verleden enkele vissers tegen de lamp gelopen voor drugssmokkel.

Veldwerk in de havens van IJmuiden, Urk en Den Oever, waarbij onder anderen met tientallen vissers en andere mensen uit de visserijsector is gesproken, geeft volgens de onderzoekers beeld van de methode waarmee vissers drugs aan wal brengen. ‘Cocaïne wordt eerst via containerschepen vervoerd uit het productieland en vervolgens op de Noordzee overboord gezet. Later worden de partijen door vissers of andere professionals uit de maritieme wereld opgevist.’

Het invoeren van drugs in vissershavens kan vrijwel ongezien, stellen de onderzoekers. ‘De politie en andere overheden ervaren de visserij echter vaak als een gesloten gemeenschap. De diensten hebben maar beperkt informatie bij visserijgemeenschappen. Zowel bij de overheid als bij de visserij is sprake van negatieve beeldvorming en wantrouwen jegens elkaar’, schrijven de onderzoekers.

Nederlandse vlagkotter vol cocaïne

In 2017 troffen douanemedewerkers  300 kilo cocaïne aan op Nederlandse vlagkotter. Het schip werd opgebracht naar de haven van Harlingen. De drugs zaten verpakt in tassen en hadden een straatwaarde van naar schatting tien miljoen euro. Er werden vijf mensen aangehouden: drie Nederlanders, een Pool en een Montenegrijn. Zij worden zondag al voorgeleid aan de rechter-commissaris. Politie, douane en FIOD deden met enkele tientallen mensen onderzoek.

Politie en Wetenschap is een onderzoeksprogramma waarbinnen wetenschappelijk onderzoek wordt verricht ten behoeve van de politie. Het programma bestaat sinds 1999 en vervult naar eigen zeggen “een brugfunctie tussen wetenschap en politie”. Een van de doelen is dat kennisontwikkeling bijdraagt aan het functioneren van de politie. (Rene Quist/ANP)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook