Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Dam-explosie overwogen om centrum Luik te redden van watersnood

LUIK

Om het centrum van Luik te redden hebben autoriteiten 14 juli tijdens de watervloed overwogen de Monsin-dam in de Maas op te blazen. Volgens de Waalse krant LaMeuse heeft burgemeester Willy Demeyer dat verklaard tegenover de overstromingscommissie van het Waals Parlement.

1 / 1
Rampverslaggeving in LaMeuse van donderdag 15 juli.

Rampverslaggeving in LaMeuse van donderdag 15 juli.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Dirk van der Meulen)

Reacties (3)
 • wim52

  Wallonie was kompleet in paniek met dit hoge water en het is duidelijk dat men in de voorbereiding van de klus aan de stuw van Monsin er geen rekening gehouden is met dit scenario. Als er vooraf een goede risico analyse was gemaakt, dan had men wellicht tot de conclusie gekomen, dat het gelijktijdig vernieuwen van 4 schuiven teveel van het goede was. Maar ja als er niet genoeg geld is om zo’n werk op de juiste manier te doen, dan kom je terecht in dit soort scenario’s. Verder is er wel degelijk gebruik gemaakt van een sluis in Ternaaien om te spuien. Sluis 3 (135 mtr sluis) is hiervoor gebruikt. Ook is wel gespuid door het Albert kanaal en via de sluis in Lanaken naar de Zuid-Willemsvaart, maar dat was uiteiendelijk maar een druppel op een gloeiende plaat.
  Verder ben ik het wel eens met een vorige spreker over het warrige karakter van het verhaal, maar de redactie van Schuttevaer is waarschijnlijk ook niet groot genoeg om al deze onderwerpen goed uit te diepen en als je je moet baseren op Waalse bronnen sta je zowiezo al met 3-0 achter.

 • Henri.Derksen

  Inderdaad, en als dat debiet van 3300 m3 voor slechts 2 van de 6 geopende schuiven geldt, dan kan de volledig geopende stuw dus 3 x 3300 m3 verwerken.
  Had men met een goed verankerde bok niet 3 van de 4 gesloten schuiven kunnen uithijsen, en later weer terugplaatsen?
  Immers diegene waar de bouwkraan staat wil je dan als enige wel gesloten houden.
  Daarnaast had men met de hefdeuren van de oude kolken in Ternaaien ook kunnen spuien, toch?
  En ik mag toch ook aannemen dat men de electro gemalen in het Albertkanaal ook hun maximale aflaat debiet had laten afvoeren, met tevens groene stroom opwekking.
  En als laatste beetje zou men nog kunnen spuien via de sluizen in het kanaal Briegden Neerharen richting Zuid WillemsVaart. De scheepvaart was toch al gestremd met dat uitzonderlijke zomerse hoog water. Kortom zoek alle mogelijkheden uit en overleg maximaal, ter voorkoming van zulke onzinnige opblaasidee”en.
  En bewaar zulke tips voor een volgende onverwachte keer.
  Zeer hoog water tijdens een zomerrenovatie kon niemand voorzien.

 • J.Teunisse

  Warrig verhaal, er blijkt dus het dubbel debiet van de Maas de stuw te kunnen passeren ,dan de burgermeester dacht. Volgende keer experts benaderen ;denk ik dan.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook