Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Ever Given na zes weken dok weer in de vaart

Qingdao

Het containerschip Ever Given is weer in de vaart na zes weken in het dok. Het schip  heeft zaterdag containers geladen in de haven van Qingdao. In die Noord-Chinese haven kreeg de Ever Given een nieuwe bulbsteven. De oude raakte beschadigd toen het schip strandde in het Suez-kanaal.

1 / 2
JB2145-Foto-Ever-Given-flinke-neus

JB2145-Foto-Ever-Given-flinke-neus

China’s Qingdao Qianwan Container Terminal Co. meldde dat het schip eind vorige week afmeerde en ongeveer een kwart van haar normale lading laadde voordat het op 14 november vroeg vertrok. Het schip, dat een capaciteit heeft van meer dan 20.000 TEU, was naar verluidt geladen met 5.147 TEU voor zijn vertrek. Het wacht momenteel in de rij voor Shanghai, waar het morgen, 16 november, zou moeten aankomen. Volgens haar normale route is de Even Given momenteel gepland om het Suezkanaal op 7 of 8 december te passeren, en volgens het beleid van de Suez Canal Authority zal zij hun meest ervaren loodsen toegewezen krijgen.

Schade aan de neus van de Ever Given. (Foto Twitter / @mercoglianos)
Schade aan de neus van de Ever Given. (Foto Twitter / @mercoglianos)

De Ever Given is gerepareerd in het droogdok van Qingdao Beihai Shipbuilding Heavy Industry Co. Nadat het schip in Egypte was vrijgegeven, is de Ever Given naar Rotterdam en Felixstowe gevaren.

De eigenaars en exploitanten meldden dat een eerste onderzoek met duikers in Egypte weinig schade had aangetoond en dat het schip volledig zeewaardig was. Later doken foto’s op waarop omvangrijker schade aan de bulbsteven te zien was, alsmede schade aan zowel de schroeven als het roer. Deskundigen meldden dat in China een nieuwe boegsectie was geprefabriceerd en dat deze een groot deel van de schade zou wegsnijden, met inbegrip van de vervanging van de boegschroeven van het vaartuig.

Lees ook:

Ever Given kreeg neuscorrectie na vastlopen Suezkanaal

Eindelijk: Ever Given komt na maandenlange reis aan in Rotterdam (Rene Quist)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook