Mitsubishi vangt succesvol CO2 af bij varend schip van K Line

De bulkcarrier Corona Utility (88.715 dwt) van Kawasaki Kisen Kaisha (K Line) heeft als eerste schip ter wereld de CO2-uitstoot van de hoofdmotor opgevangen en opgeslagen.

De CC-Ocean CO2-opvanginstallatie aan boord van de bulkcarrier Corona Utility. Er wordt een klein jaar mee getest. (Foto K Line)
De CC-Ocean CO2-opvanginstallatie aan boord van de bulkcarrier Corona Utility. Er wordt een klein jaar mee getest. (Foto K Line)

Dat gebeurde met de Carbon Collect Ocean (CC-Ocean) installatie van Mitsubishi tijdens een proefperiode van twee maanden, waarbij het schip kolen vervoerde van Australië naar Japan voor het energiebedrijf Tohoku Electric Power. De proef wordt voor voortgezet.

Met de installatie wordt  CO2 verzameld die na een ‘wasbeurt’ van de uitlaatgassen in een scrubber nog eens wordt gewassen en verhit. Bij de tweede wassing worden de gassen door een vloeistof gevoerd die een hoog percentage amine, een op ammoniak lijkende stof, bevat. Volgens K Line was de opgevangen CO2 99,9% zuiver.

NK Class

Het klassenbureau NK Class heeft de testinstallatie van Mitsubishi gekeurd en vrijgegeven voor gebruik. Een aantal technici van Mitsubishi was enige tijd aan boord om het proces  te volgen en de bemanning te instrueren. Die kon al snel zelfstandig met de installatie werken.

De proefinstallatie was volgens Mitsubishi naar verhouding vrij groot, verwacht wordt dat de uiteindelijke ‘full scale’ installatie relatief kleiner kan worden gebouwd. Dat is vooral noodzakelijk als de installatie als retrofit op een schip wordt geplaatst. Er moet niet alleen plaats zijn voor de installatie, ook de CO2 moet ergens worden opgeslagen.

Gedurende de testperiode wordt de CO2 in gasflessen opgeslagen. In een later stadium wordt het vloeibaar gemaakt en in tanks opgeslagen.

Bemoedigende resultaten

Omdat het over een proefperiode ging en onderweg nog aan de installatie werd gesleuteld doet Mitsubishi nog geen uitspraken over de hoeveelheid CO2 die is opgevangen. Het bedrijf wijst er daarbij op dat de opvangcapaciteit beperkt is, maar noemt de resultaten ‘zeer bemoedigend’.

Het project wordt gesteund door het Japanse ministerie van Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme. K Line wil in 2030 haar CO2-uitstoot met 50% hebben verminderd in vergelijking met 2008.

Inmiddels hebben Wärtsilä Exhaust Treatment en de Noorse rederij Solvang ASA een soortgelijk project aangekondigd. De laatste wil in 2023 een afvangsysteem laten installeren aan boord van zijn LPG-tanker Clipper Eos. Wärtsilä bouwt daartoe aan land eerst een testsysteem met een vermogen van één megawatt, dat al dit jaar gaat draaien.

Volgens Wärtsilä laat het project zien dat het nog maar een jaar of drie hoeft te duren tot technologie om CO2 op schepen af te vangen commercieel beschikbaar komt. Volgens deskundigen kan de afgevangen CO2 onder meer worden gebruikt voor de productie van kunstmest,  methanol en droogijs en bij oliewinning.

Lees ook:

Mitsubishi wil CO2 aan boord gaan afvangen

Wärtsilä wil CO2 uit rookgassen halen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Mitsubishi vangt succesvol CO2 af bij varend schip van K Line | Schuttevaer.nl

Mitsubishi vangt succesvol CO2 af bij varend schip van K Line

De bulkcarrier Corona Utility (88.715 dwt) van Kawasaki Kisen Kaisha (K Line) heeft als eerste schip ter wereld de CO2-uitstoot van de hoofdmotor opgevangen en opgeslagen.

De CC-Ocean CO2-opvanginstallatie aan boord van de bulkcarrier Corona Utility. Er wordt een klein jaar mee getest. (Foto K Line)
De CC-Ocean CO2-opvanginstallatie aan boord van de bulkcarrier Corona Utility. Er wordt een klein jaar mee getest. (Foto K Line)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer