Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Verplicht extra bijmengen biodiesel voor binnenvaart voorlopig van tafel

ROTTERDAM

De verplichte extra bijmenging van biodiesel voor de binnenvaart is voorlopig van tafel. Dat heeft minister Barbara Visser besloten. Volgens de bewindsvrouw is er nog te weinig bekend over de risico’s die bij het bijmengen van met name afgewerkte frituurolie (FAME) voor scheepsmotoren betekenen. Verzekeraar EOC en ASV schreven in een eerdere brandbrief aan de minister dat ‘Fame een sluipmoordenaar is.’

1 / 1
Volgens ASV en EOC is FAME een brandstof die filters verstopt, motoren beschadigt en in het ergste geval motoren kan doen stilvallen.

Volgens ASV en EOC is FAME een brandstof die filters verstopt, motoren beschadigt en in het ergste geval motoren kan doen stilvallen.

Momenteel voert het NEN een onderzoek uit naar de effecten van het bijmengen van biodiesel zoals FAME. Volgens ASV en EOC is FAME een brandstof die filters verstopt, motoren beschadigt en in het ergste geval motoren kan doen stilvallen. Het zijn volgens de schippersvereniging ‘reële risico’s’ waarvan al ‘verschillende voorbeelden bekend’ zijn.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(René Quist)

Reacties (1)
  • Inger Graafland-Zeelenberg

    Erg jammer dat hier weer een verhaal wordt gepubliceerd waaruit blijkt dat de betrokkenheid met de onderwerp door de verschillende partijen minimaal is. Er is helemaal geen sprake van 6% bijmeng verplichting vanaf 1 januari 2022, als dit advies wordt overgenomen. De FQD (fuel quality directive) geeft een 6% CO2 reductie verplichting t.o.v. het fossiele alternatief aan. Dit is dus wezenlijk anders dan een 6% bijmengverplichting. Het zou fijn zijn als we eens goede hoor en wederhoor zouden doen in plaats van aansluiten bij de partijen die het hardst schreeuwen. Gelukkig zijn er anderen in de branche wel iets serieuzer bezig met belangenbehartiging.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook