Smart-Ship brengt gevoel in navigatie-instrumenten

‘Haptische feedback’ is een techniek om navigatie-instrumenten ‘gevoel’ mee te geven. Idee is dat de roerganger zijn informatie niet langer alleen van meters en monitors krijgt, maar bijvoorbeeld de tegendruk van het roerblad of de input vanuit zijn track-piloot fysiek voelt in de stuurhendel. De Delftse start-up Smart-Ship ontwikkelde diverse producten met deze technologie, waaronder een gashendel die advies geeft over een duurzame acceleratie en vaarsnelheid.

Een Smart-Ship prototype aan boord van de Devonia in augustus 2021. (Foto Smart-Ship)
Een Smart-Ship prototype aan boord van de Devonia in augustus 2021. (Foto Smart-Ship)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer