Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Holland Shipyards Group begint met bouw elektrische veren Riveer

Hardinxveld

De Holland Shipyards Group (HSG) gaat in Hardinxveld-Giessendam twee emissievrije elektrisch ponten bouwen voor Riveer veerdiensten uit Gorinchem. De schepen gaan varen op de route van Gorinchem via Werkendam naar Hardinxveld-Giessendam met een extra stop in Sleeuwijk. Vandaar dat het startsein voor de bouw, die in november begint met de cascobouw in Polen, werd bijgewoond door wethouders van de drie gemeenten. De bouwkosten voor beide schepen bedragen negen miljoen euro.

1 / 1
Zo moeten de ponten van Riveer er uit gaan zien. (Foto Holland Shipyards Group)

Zo moeten de ponten van Riveer er uit gaan zien. (Foto Holland Shipyards Group)

De ponten zijn in samenwerking ontworpen door Riveer en Coco Yachts uit Gorinchem. Ze meten 35,30 bij 7,20 en bieden plaats aan 100 passagiers en 100 fietsen. Op verzoek van Riveer Veerdiensten heeft Holland Shipyards Group bekeken welke aanpassingen noodzakelijk waren om ook Sleeuwijk in de route op te nemen zonder de dienstregeling qua tijd te hoeven aanpassen. De door Holland Shipyards aangedragen oplossing bestond uit het vergroten van de accucapaciteit tot nu 603kWh. Verder worden de schroeven mogelijk met 5 centimeter vergroot wat een hogere stuwkracht oplevert en een snelheid van boven de 14 knopen, nodig om de extra stop aan de Brabantse oever van de Boven-Merwede binnen het tijdschema te kunnen maken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Willem de Niet / Jelmer Bastiaans)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook