Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Sleepboot Nellie Bly gaat 1000 mijl onbemand varen

BOSTON

De Amerikaanse maritieme automatiseringsspecialist Sea Machines gaat de Damen sleepboot Nellie Bly op afstand bestuurd rond Denemarken laten varen. een afstand van circa 1000 mijl. De boot staat gedurende de reis onder gezag van bevelvoerende officieren in de Verenigde Staten. Met de reis wil Sea Machines bewijzen dat de wereldwijde waterwegen klaar zijn voor autonome vaart over lange afstanden.

1 / 3
Sea Machines heeft de Nellie Bly voor haar ‘Machine Odyssey’ volgehangen met camera’s en sensoren. (Foto Sea Machines)

Sea Machines heeft de Nellie Bly voor haar ‘Machine Odyssey’ volgehangen met camera’s en sensoren. (Foto Sea Machines)

Aan boord van de Nellie Bly staat het Sea Machines SM300-systeem. Het is een uitgebreid systeem van sensoren, radar, AIS, dieptemeter en streaming audio- en videocamera’s, waarmee het schip vanaf elke locatie kan worden bestuurd, zowel aan boord als vanaf de wal. Het maakt onder meer gebruik van elektronische kaartgegevens, een geavanceerde trajectplanning en automatische objectdetectie. De officieren aan de wal kunnen via actieve kaarten en live augmented overlays de toestand van het schip en haar omgeving in de gaten houden. Dat gebeurt via een 4G- of satellietverbinding.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (3)
 • j.hagens

  Rosa, we kunnen voorlopig niet zonder fossiele brandstoffen, er is dit jaar weinig wind geweest, zodat er te weinig energie van windmolens kwam, energie via zon is leuk, maar eens zijn de panelen op, waar laat je deze.
  Voorts wordt er totaal geen rekening gehouden met de Vissers die hun visgronden verliezen, de vogels die zich doodvliegen tegen de Windmolens, de grond die dood gaat onder de zonne energie parken.
  Misschien moet je het boek van Jan de Hartog is lezen over de Zeesleepvaart
  of op You Tube filmpjes kijken over de Zeevaart en Coastervaart, dan zal je begrijpen dat je Feeling met het Schip en de natuur moet hebben.
  Hoeveel Co 2 kost het voordat en windmolen staat, onderhouden wordt en na de levensduur afgebroken wordt.

 • Rosa

  Meneer Pasma is duidelijk tegen vooruitgang .
  Geen windenergie geen zelfvarende schepen ?

 • B. Pasma

  Ik hoop dat hij ten onder gaat!

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook