Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Houten kotter TS-25 Tordis zinkt na aanvaring met zeiljacht

Stavoren

De houten kotter TS-25 Tordis is maandag na een zware aanvaring gezonken op het IJsselmeer. Het ongeval gebeurde vier mijl ten zuiden van Stavoren. Volgens de website Scheepspost werd het schip tijdens een bakboord/stuurboordsituatie midscheeps geraakt door een groot zeiljacht dat volgens de vaarregels had moeten uitwijken.

1 / 2
De gezonken Tordis. (Foto KNRM Lemmer)

De gezonken Tordis. (Foto KNRM Lemmer)

Het jacht zou op de autopilot hebben gevaren, terwijl de bemanning benedendeks was. De KNRM zegt dat de kotter snel water maakte en zonk. De twee opvarenden van de Tordis, eigenaar Derk van Dieren en zijn vrouw, raakten te water.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Bart Oosterveld)

Reacties (1)
 • Henri.Derksen

  Tja, triest natuurlijk, maar als je ziet dat iemand geen koers wijzigt, en ook niet op VHF marifoon oproepen reageert, dan wijk je toch zelf uit, zoals het goed zeemansschap dat voorschrijft? Er is daar immers ruimte genoeg voor, toch?
  Daarnaast heeft een zeiljacht van 13 meter geen VaarBewijsplicht, ook dat is een indicatie voor extra oplettendheid, toch?
  Gevolg van dit gedrag is weer dat de verzekeringspremies weer gaan stijgen en daar hebben we dan allemaal last van.
  Behalve de wens van de politie voor een VaarBewijsPlicht boven de 8 meter, lijkt mij een VHF plicht boven de 7 meter net als in Belgie ook wel te overwegen?
  Sterkte met het herstel en/of vervanging van het houten vaartuig.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook