Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Noren meten impact extreme golven op offshore installaties

Trondheim

De kracht van golven die op boorplatforms, windturbines, schepen of andere offshore-constructies slaan, kan enorme schade aanrichten. Wetenschappers van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) en het Noorse onderzoeksinstituut SINTEF gaan daarom het gedrag bestuderen van offshore constructies die worden blootgesteld aan dit soort golven. Hun doel is om de veiligheid op zee te vergroten.

1 / 1
Het is nog steeds onvoldoende bekend wat precies de belasting is van de kracht van golven die tegen offshore constructies slaan. Omdat de gevolgen enorm kunnen zijn doen de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) en het Noorse onderzoeksinstituut SINTEF onderzoek. (Foto Equinor)

Het is nog steeds onvoldoende bekend wat precies de belasting is van de kracht van golven die tegen offshore constructies slaan. Omdat de gevolgen enorm kunnen zijn doen de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) en het Noorse onderzoeksinstituut SINTEF onderzoek. (Foto Equinor)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Erik van Huizen)

Reacties (1)
  • Ed Landsmeer

    Nou daar komen ze optijd mee, inmiddels zijn de allergrootste constructies die de mensheid heeft gebouwd en gezien haast alweer aan vervanging toe.
    Golven van meer dan 30m hoog zijn in de noordelijke Noordzee geen uitzondering. Waarom denk je dat de westerlijke kusten van Noorwegen Schotland en de Shetland zo’n verbrokkelde kust hebben en dan wil er een figuur bij zijn volle verstand er een dijk neerleggen tegen de Zeespiegel rijzing. Ze hadden al moeite met de afsluitdijk waar het water max 5m diep was in tegenstelling daar 370m diep met gigantische zeestromingen.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook