Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Oesters terug in de Rotterdamse haven

Rotterdam

In de Rotterdamse haven zijn veel platte oesters aangetroffen. Volgens onderzoekers van Bureau Waardenburg, Wageningen Marine Research en Sas Consultancy is de vondst in het westelijke havengebied heel bijzonder.

1 / 1
De Pionnering Spirit in het westelijk havengebied, het gebied waar de oesters zitten. (Foto Kees Torn / Havenbedrijf Rotterdam)

De Pionnering Spirit in het westelijk havengebied, het gebied waar de oesters zitten. (Foto Kees Torn / Havenbedrijf Rotterdam)

Platte oesterriffen kwamen tot begin 19e eeuw veelvuldig voor in de Noordzee, maar zijn door overbevissing en milieuvervuiling grotendeels verdwenen. De schelpdieren komen nog maar beperkt voor in Nederlandse kustwateren en worden vooral gekweekt voor consumptie.

Onderzoekers vonden de oesters zowel aan een kademuur als op de havenbodem. Het aantal van gemiddeld acht per vierkante meter is bovendien nog vrij veel in vergelijking met de maatstaf van vijf oesters per vierkante meter die wordt aangehouden door het internationale samenwerkingsverdrag om het maritieme milieu in onder andere de Noordzee te beschermen.

Diepe haven

Dat de platte oesters in de Rotterdamse haven opduiken heeft vermoedelijk te maken met een combinatie van factoren. Zo is de haven vrij diep en ontbreekt het aan een sterke stroming. Ook de ondergrond zou uitermate geschikt zijn.

De oorsprong van de oesterpopulatie is nog onbekend. Ook is niet bekend of de oesters nog elders in de haven voorkomen. Dat moet na extra onderzoek duidelijk worden.

Lees ook:

‘Lucky Lobster’ wereldberoemd in Breskens

Nieuwe krachtpatser voor oesterboot YE-99

(ANP / JB)

Reacties (1)
  • mario de rooij

    jammer dat het begin van dit artikel al gelijk onjuistheden bevat. overbevissing, milieuvervuiling het valt me mee dat het klimaat niet word genoemd. begin 19e eeuw waren er oesterziektes. in de winter van 62/63 zijn bijna ALLE oester dood gegaan door de strenge vost. hierna zijn er oester uit frankrijk gehaald en toen die ook ziek werden zijn ze uit japan gehaald. helaas zijn deze in grote aantallen te bewonderen aan de zeeuwse kust. leuk dat de platte oester ondanks de vervuilde haven weer een comeback maak. maar jammer dat hier een verkeerd beeld word geschetst.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook