Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Groene stroomboot vaart heen en weer in Haarlem

SCHALKWIJK

Van 1 april tot 1 oktober vaart tussen het Haarlemse Schalkwijk en het aan de Ringvaart gelegen Cruquius dagelijks een pont voor voetgangers en fietsers.

1 / 1
De pont met enkele passagiers op weg naar het Haarlemse Schalkwijk. (Foto W.M. den Heijer)

De pont met enkele passagiers op weg naar het Haarlemse Schalkwijk. (Foto W.M. den Heijer)

Het betreft hier een bijzonder veer want er komt geen brandstof aan te pas. Het pontje vaart volledig op stroom van tien uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(W.M. den Heijer)

Reacties (2)
  • deltavis

    De redactie hoeft z’n archieven niet te raadplegen. Er staat immers niet in het stukje dat het de eerste of enige veer is die op stroom vaart. Er zijn er wellicht nog wel een paar, zoals het Drielse Veer, die op stroom heen en weer varen. Maar het blijft bijzonder, zolang meer dan de helft nog steeds op brandstof aangedreven wordt. Gegroet, auteur W.M. den Heijer

  • Henri.Derksen

    De redactie moet toch iets beter z’n eigen archieven raadplegen, want het 1000 jaar jonge Drielse Veer tussen Oosterbeek/Heveadorp en Driel vaart al meer dan 20 jaren puur electrisch met groene stroom en zonnepanelen over de NederRijn, het hele jaar door met maximaal 45 personen, doch wegens CoVid19 thans slechts met max. 12 betalende gasten. Ondanks die beperking zullen de jaarlijkse overgezette aantallen personen, (brom-)fietsen en scootmobielen wel hoger uitvallen dan die in Haarlem. Totdat stuw Driel kwam voer hij milieuvriendelijk als gierpont.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook