Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Arklow Clipper bij Ferus Smit te water

WESTERBROEK

Zonder ceremonieel werd bij Scheepswerf Ferus Smit te Westerbroek met assistentie van de sleepboten Gyas en Waterpoort van Wagenborg Sleepdienst vrijdag 10 september het ms Arklow Clipper (bouwnummer 429) met goed gevolg te water gelaten. Hoewel het werfterrein voor publiek gesloten was, waren enkele honderden belangstellenden vanaf de overzijde van de helling gelegen rijksweg getuige van de stapelloop.

1 / 1
Een dwarsscheepse tewaterlating blijft, zoals ook het geval met de Arklow Clipper, spectaculair. (Foto Henk Zuur)

Een dwarsscheepse tewaterlating blijft, zoals ook het geval met de Arklow Clipper, spectaculair. (Foto Henk Zuur)

Het in opdracht van de Ierse rederij Arklow Shipping ULC te Wicklow gebouwde schip is de vijfde van een serie van tien ijsklasse 1A Traders 5100, waarvan de bouwnummers 424, 425, 426, 427 en 428 in 2016 en 2017 reeds als respectievelijk Arklow Cadet, Arklow Cape, Arklow Castle, Arklow Clan en Arklow Cliff in de vaart werden gebracht. De serie werd onderbroken voor de zes eveneens voor Arklow gebouwde FS 8500-1A bulkers (bouwnummer 437 t/m 442). Deze 1A ijsversterkte schepen (lengte over alles 119.50 meter, lengte tussen de loodlijnen 116.90 meter, breedte 14.99 meter, holte 9.70 meter, GT/NT 5065/2655, twee ruimen met verstelbaar tussendek, ruiminhoud 350.000 cft.) zijn inmiddels met een interval van drie maanden vanaf september 2019 tot 24 juni 2021 opgeleverd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Henk Zuur)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook