Scheepvaart komt met plan om uitstoot te verminderen

Brancheorganisatie voor de scheepvaart International Chamber of Shipping wil een heffing op de uitstoot van broeikasgassen in de sector. De organisatie, die 80 procent van de wereldwijde koopvaardijvloot vertegenwoordigt, wil een klimaatfonds oprichten. Dat zou moeten worden gebruikt om de kloof tussen de prijzen van fossiele en schonere brandstoffen te dichten.

Het plan is neergelegd bij het IMO. (Foto Arnoud Lievense / ANP)
Het plan is neergelegd bij het IMO. (Foto Arnoud Lievense / ANP)

Daarnaast moet het geld worden gebruikt om havens aan te passen, zodat schepen overal ook brandstoffen als waterstof en ammoniak kunnen tanken. De International Chamber of Shipping heeft het plan ingediend bij de International Maritime Organization, de regelgevende instantie voor de scheepvaart van de Verenigde Naties.

De overgrote meerderheid van de scheepvaartindustrie wordt aangedreven door een brandstof die wordt gemaakt van olie. De voorgestelde heffing zou worden gekoppeld aan de CO2-uitstoot en gebaseerd op verplichte bijdragen van schepen van meer dan 5.000 brutoton.

Lees ook:

De Alphenaar vaart: Eerste elektrische schip met verwisselbare accu’s

Eerste waterstof-tankstation voor scheepvaart in gebruik in Antwerpen

Scheepvaart komt met plan om uitstoot te verminderen | Schuttevaer.nl

Scheepvaart komt met plan om uitstoot te verminderen

Brancheorganisatie voor de scheepvaart International Chamber of Shipping wil een heffing op de uitstoot van broeikasgassen in de sector. De organisatie, die 80 procent van de wereldwijde koopvaardijvloot vertegenwoordigt, wil een klimaatfonds oprichten. Dat zou moeten worden gebruikt om de kloof tussen de prijzen van fossiele en schonere brandstoffen te dichten.

Het plan is neergelegd bij het IMO. (Foto Arnoud Lievense / ANP)
Het plan is neergelegd bij het IMO. (Foto Arnoud Lievense / ANP)

Daarnaast moet het geld worden gebruikt om havens aan te passen, zodat schepen overal ook brandstoffen als waterstof en ammoniak kunnen tanken. De International Chamber of Shipping heeft het plan ingediend bij de International Maritime Organization, de regelgevende instantie voor de scheepvaart van de Verenigde Naties.

De overgrote meerderheid van de scheepvaartindustrie wordt aangedreven door een brandstof die wordt gemaakt van olie. De voorgestelde heffing zou worden gekoppeld aan de CO2-uitstoot en gebaseerd op verplichte bijdragen van schepen van meer dan 5.000 brutoton.

Lees ook:

De Alphenaar vaart: Eerste elektrische schip met verwisselbare accu’s

Eerste waterstof-tankstation voor scheepvaart in gebruik in Antwerpen