Rijkswaterstaat baggert vaargeul veerpont Grensmaas

De hoogwatergolf, die in juli door de Maas spoelde, heeft zoveel zand en grind op de bodem van de rivier meegesleurd dat de vaargeul van de veerpont tussen België en Nederland ter hoogte van Grevenbricht is dichtgeslibd. Het voet- en fietsveer kan daardoor niet meer varen. Rijkswaterstaat en de Belgische collega’s zijn druk bezig om de situatie te herstellen.

Rijkswaterstaat is bezig met het weer bevaarbaar maken van de vaargeul. (Foto Twitter / RWS Zuid)
Rijkswaterstaat is bezig met het weer bevaarbaar maken van de vaargeul. (Foto Twitter / RWS Zuid)

Het veer bij het Zuid-Limburgse Grevenbricht maakt deel uit van veel wandel- en fietsroutes. Rijkswaterstaat baggert nu de vaargeul uit. De Vlaamse waterbeheerder De Vlaamse Waterweg herstelt schade aan de pont en haalt zand aan de Belgische kant van de vaargeul weg. Het is de bedoeling dat het karwei vrijdag klaar is, aldus Rijkswaterstaat.

Bij inspecties door Rijkswaterstaat is gebleken dat de hoogwatergolf voor veel kleinere schades aan en langs de waterwegen heeft gezorgd. Er zijn duikers gebroken, verkeersborden voor de scheepvaart zijn weggespoeld en hier en daar is de bestrating van sluiseilanden verdwenen. Rijkswaterstaat pakt eerst schades aan die voor onveilige situaties kunnen zorgen. Daarna volgen beschadigingen die hinder op het water veroorzaken. De rest van de schade wordt bij regulier onderhoud meegenomen, meldt de dienst.

Lees ook:

Hebo licht eerste schip uit Maas bij Luik vlotjes

‘Betrouwbare berichtgeving moet problemen hoogwater verminderen’