Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Rijkswaterstaat start tweede proefperiode langer liggen op ligplaatsen

Rotterdam

Rijkswaterstaat start met de tweede fase van de proef voor het langer liggen. Schippers mogen dan opnieuw op een aantal locaties maximaal 14 dagen ligplaats nemen. De proef start op 1 september een duurt tot 1 december 2021.

1 / 1
De problemen met ligplaatsen voor de binnenvaart spelen al geruime tijd. De Maashaven in Rotterdam opnieuw ingericht om de binnenvaart weer plek te geven. (Foto Havenbedrijf Rotterdam / Ries van Wendel de Joode)

De problemen met ligplaatsen voor de binnenvaart spelen al geruime tijd. De Maashaven in Rotterdam opnieuw ingericht om de binnenvaart weer plek te geven. (Foto Havenbedrijf Rotterdam / Ries van Wendel de Joode)

Dit is de tweede keer dat Rijkswaterstaat dit jaar kijkt naar de mogelijkheden rondom de ligplaatsen. De eerste keer kwam dit door de Coronacrisis. De verwachting was dat schippers door gebrek aan lading vaker langer op locatie moesten liggen.

Grotendeels dezelfde 3 x 24 uurs-ligplaatsen die onderdeel waren van de eerste proef zijn onderdeel van de tweede proef. Deze zijn gekozen op basis van suggesties van de binnenvaart, ligplaatsbeheerders en historische bezettingsdata. Er zijn twee bijzonderheden vergeleken met vorige keer. Bij Sas van Gent is er een locatie minder vanwege herstelwerkzaamheden aan de kade en bij Tholen is er juist meer plek.

Eerste proef

Van 10 januari tot 10 april 2021 vond een eerste proef plaats waarbij op ongeveer 20 locaties, de mogelijkheid werd geboden om langer te liggen dan 3 x 24 uur.  De eerste proefperiode leidde tot de conclusie dat er op de proefplekken voldoende ruimte was voor langer liggen zonder dat de doorgaande vaart werd gehinderd in het nemen van rusttijd. In de meeste gevallen bleven schepen maximaal 6-7 dagen liggen.

En dan?

De binnenvaartsector pleit al geruime tijd voor langer liggen op ligplaatsen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat na de tweede proef de resultaten evalueren. Met de inzichten die daaruit voortkomen zal worden gekeken naar eventuele structurele mogelijkheden voor langere ligtijden.

Lees ook:

Rijkswaterstaat stopt met ‘langparkeer’-locaties

BLN: ‘Voldoende ligplaatsen voor binnenvaart’

(Jelmer Bastiaans)

Reacties (1)
  • msprincesslive.nl

    Fijn dat RWS bereidt is om de proef opnieuw uit te voeren. Jammer dat er niet een representatieve periode is uitgekozen om nu eens goed inzichtelijk te krijgen of hier nu echt wel of niet behoefte aan is. Een zomervakantie-en/of kerstperiode had zeker deel uit moeten maken van het onderzoek wil het enige representatieve waarde hebben.
    Nu laat de uitslag zich raden, het is volledig afhankelijk van de markt,zonder enige kans dat schippers de nu geplande periode bewust even tegen de wal gaan.
    Het getuigt van een pijnlijk gemis aan empathie van RWS naar de schippers waar zij zich voor zouden moeten inzetten.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook