Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

IJzervretende bacterie tast schepen aan in Kanaal Gent-Terneuzen

TERNEUZEN

Een ijzervretende bacterie tast schepen en damwanden aan in het Kanaal Gent-Terneuzen. De bacterie zorgt ervoor dat schepen vijftig keer zo snel roesten.

1 / 1
Een binnenvaartschip vaart over het kanaal tussen Gent en Terneuzen. (Foto Wikipedia)

Een binnenvaartschip vaart over het kanaal tussen Gent en Terneuzen. (Foto Wikipedia)

De bacterie, genaamde de MIC-bacterie, werd ontdekt nadat meerdere schepen in dezelfde jachthaven veel corrosie aan de onderkant van hun schip hadden. Vervolgens werd professor-kapitein Kris de Baere ingeschakeld. Hij luidt nu de noodklok, meldt Omroep Zeeland.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Jelmer Bastiaans)

Reacties (3)
 • Hans Heynen

  Heb mijn schip meteen ingeënt

 • dhr dwarsdenker

  IJzer aantastende bacteriën leven i.h.a. in zuurstof arm milieu. Lozingen met stoffen die leiden tot zuurstofarm water kunnen hier een rol spelen.

 • G.C. de Bruijn

  Wellicht ergens een lozingspunt met een een stof waarin een zuur of base? Zou zo maar mogelijk kunnen zijn met zoveel (chemische- en metalurgische) industrieën in niet al te ver verwijderd de buurt. Vergunningen verlenen vereist tevens naleving van de (veelal) op van de dat moment aanwezige kennis voorwaarden. Voorts is het handig e.e.a. te toetsen aan de hedendaagse kennis in deze.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook