Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Vloot van 60 kotters protesteert tegen verlies aan visgronden

BREEZANDDIJK

Zo’n 60 IJsselmeer, Wadden- en Noordzeekotters hebben zich rond het middaguur verzameld op het IJsselmeer bij Breezanddijk om te protesteren tegen het verlies aan visgronden door de komst van windparken en gesloten natuurreservaten.

1 / 1
Tegen de achtergrond van het grote windpark Fryslân op het IJsselmeer verzamelen zich zo'n 60 kotters. (Foto W.M. den Heijer)

Tegen de achtergrond van het grote windpark Fryslân op het IJsselmeer verzamelen zich zo'n 60 kotters. (Foto W.M. den Heijer)

De meeste kotters waren vanmorgen om 9 uur vertrokken. Om 10 uur werd de vloot nog versterkt met schepen uit Makkum. Met scheepshoorns en spandoeken werd duidelijk gemaakt dat er een einde moet komen aan wat de vissers zien als de teloorgang van hun beroep.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
 • dhr dwarsdenker

  Heel goed dat de vissers zich laten zien en horen!
  Het is belangrijk dat alle voor- én nadelen van zwaaipalen goed worden afgewogen. Veel nadelen worden door de voorstanders ten onrechte gebagatelliseerd en ontkend (en publicaties hierover worden door big tech actief van het internet verbannen).
  Een energievoorziening volledig gebaseerd op koolstofvrij is een utopie en onmogelijk. Dit is zeker het geval als die gebaseerd moet worden op zgn. ‘hernieuwbare’ energie (een onmogelijke term, want energie gaat per definitie nooit verloren en kan ook niet ‘vernieuwd’ worden…) met zwaaipalen en zonneplaten… Dit gaat in tegen de natuurwetten (zoals geformuleerd in de wetten van de thermodynamica; NB: reeds een eeuw lang geleden geformuleerd en nimmer gefalsifieerd!).
  Het nieuwste IPCC-rapport schetst volkomen ten onrechte een alarmistisch beeld dat (grotendeels) niet in overeenstemming is met de waarnemingen. Voorbeelden: de stijging van de zeespiegel vertoont als een eeuw lang geen enkele nijging tot versnelling, de gemiddelde temperatuur is het afgelopen jaar gedaald, de ijskappen van Groenland en Antartica vertonen ongekende groei, de afgelopen winters op het NH en deze winter op het ZH zijn in veel gebieden ongekend koud en met ongekend veel winterse neerslag. Dergelijke winters vergen een degelijke energievoorziening (in Texas heeft men recent gevoelig kennis gemaakt met de gevolgen van een krakkemikkige elektriciteitsvoorziening die te veel gebaseerd is op zwaaipalen…).
  Het IPCC wordt betaald en aangestuurd door technocraten, die een vermeende ideale wereld tot stand willen brengen. Men probeert dat te realiseren door angst onder de bevolking te bevorderen (net als bij de coronapandemie, die geen pandemie is gebleken, maar een epidemie zoals een normale griep epidemie) en volledige en alomvattende controle door te voeren. Dit laatste betekent einde van de vrijheid van meningsuiting en hebben van eigen opvattingen en denkbeelden, vrijheid van godsdienst enz. En vrijheid mis je pas als je het niet meer hebt….!

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook