Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Meer mensen verdronken in 2020, vooral meer ouderen

Den Haag

Meer mensen vonden in 2020 de verdrinkingsdood, nadat dit aantal in 2019 juist was gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name onder ouderen vanaf 60 jaar nam het aantal verdrinkingen toe.

1 / 1
Waar er in de jaren '50 nog 266 kinderen verdronken is dat nu nog maar zeven keer per jaar het geval. (Foto Varen Doe Je Samen!)

Waar er in de jaren '50 nog 266 kinderen verdronken is dat nu nog maar zeven keer per jaar het geval. (Foto Varen Doe Je Samen!)

Vorig jaar overleden 107 mensen door verdrinking, tegen 76 in 2019. In 2020 ging het in 55 gevallen om mensen van 60 jaar of ouder, 15 meer dan een jaar eerder.

Het zijn opvallend vaak mannen die verdrinken en mensen met een migratieachtergrond. Verdrinkingen komen het meest voor in de zomermaanden.

Ongeveer driekwart van de verdrinkingen gebeurt in open water, dus in een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in zee. In de meeste andere gevallen verdrinken mensen in en om het huis.

Kinderen

In de jaren ’50 verdronken jaarlijks 400 tot 500 mensen en sindsdien is dit aantal flink gedaald. Toen kwam het ook veel meer voor dat kinderen verdronken. In 1955 verdronken 266 kinderen onder de 10 jaar en tegenwoordig komt dit gemiddeld zeven keer per jaar voor.

Lees ook:

‘Als zeeman laat je niemand verdrinken’

Justitie eist forse straffen voor dodelijk ongeval op sleephopperzuiger

(ANP / Jelmer Bastiaans)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook