Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

[VIDEO] Onbekende man maakt touwen los, hotelschip Arnhem op drift

Arnhem

Een man heeft midden in de nacht drie van de vier  touwen van het hotelschip de Allure losgemaakt. Het schip dreef daardoor grotendeels weg van de kade in Arnhem en kwam dwars op de vaarweg te liggen. Op beelden is te zien hoe de man eerst tegen een muur plast en vervolgens de trossen los maakt. De bemanningsleden werden op tijd wakker en hebben kunnen voorkomen dat er ernstige schade is ontstaan. (Altijd op de hoogte van het laatste maritieme nieuws? Klik hier en abonneer je op de nieuwsbrief.)

1 / 1
Het schip is dwars op de vaarweg gaan liggen. (Bron Rederij van der Velde)

Het schip is dwars op de vaarweg gaan liggen. (Bron Rederij van der Velde)

De Allure was onderweg naar Duitsland. Vanaf 26 juni mag het weer gasten ontvangen aan boord. De bestemming was Bamberg, een plaatsje aan de Main. Het hotelschip van Rederij van de Velde, met drie bemanningsleden aan boord, stopte in Arnhem voor een eerste overnachting.

Camerabewaking

Omdat de Allure aan fietscruises doet heeft het schip dertig fietsen aan boord. ‘Diefstal gevoelig’, zegt algemeen directeur van de rederij, Martien van de Velde. En daarom wordt er elke avond een camera op de fietsen gezet. Op de beelden van de camera is de dader te zien terwijl hij een tros los maakt.

Het voorval speelde zich af in de nacht van maandag 14 juni op dinsdag 15 juni, rond 05:00 in de ochtend. De bemanningsleden waren, toen ze wakker werden, dusdanig ver op drift dat ze niet bij de kade konden komen. Voor het opnieuw aanmeren was het wenselijk dat ook het laatste touw los zou komen. Ze hadden daarom hulp van iemand van de kade nodig. Die hulp kwam er. Van dezelfde man. Wellicht vanwege een schuldgevoel. De bemanning krijgt de Allure weer op dezelfde plek terug en komt met de schrik vrij.

Politie

Martien van de Velde heeft de volgende ochtend direct de politie gebeld. ‘Na mijn verhaal te hebben gedaan tegen politie Arnhem werd mij aangeraden contact op te nemen met politie Hoofddorp.’ Daar zit ook de rederij. De agenten die hij sprak waren niet bekend met regels omtrent schepen en vergelijkbare situaties en dus werd de Officier van Justitie (OvJ) ingeschakeld. ‘De OvJ wist niet zo goed welk strafbaar feit gepleegd werd. Er is geen schade of iets dergelijks. Gelukkig maar, want deze man heeft een hele gevaarlijke situatie gecreëerd.’

Hij moet er niet aan denken wat er was gebeurd als het 42-meter lange schip wel helemaal los was geraakt. ‘Of als er gasten aan boord waren geweest.’

Lees ook:

Stomdronken schipper aangehouden op sluis Sambeek

Eemshorn voer met slapende bemanning tegen Oosterscheldekering (Jelmer Bastiaans)

Reacties (4)
 • Industrie6d6

  Steengoede reactie van de heer Derksen!!!!

  M. Smitsman

 • Henri.Derksen

  Geen strafbaar feit? Ik zie er al 3 op heterdaad.
  1. Wilplassen binnen de bebouwde kom in strijd met de APV, terwijl er een openbare toiletvoorzieing in het centrum aanwezig is op o.a. het Willemsplein/Gele RijdersPlein. En als dat te ver is, doe het dan tegen een boom, i.p.v. een muur.
  2. Poging tot vandalisme/joyvaren met grote kans op schade aan dit schip en andere schepen in de omgeving. Joyvaren omdat betrokkene bleef toekijken wat er zou gebeuren na zijn daad, net zoals een pyromaan dat vaak ook doet, opzet dus.
  3. Verstoring van de wettelijk verplichte nachtrust van de bemanning van het losgegooide vaartuig die nu noodgewongen have en goed moest gaan redden wat er te redden viel plus de kosten van de brandstof daarvoor. Daardoor zijn zij minder fit voor de volgende lange vaardag. Zoiets heeft dus meer impact en stress dat het lijkt, en wel degelijk financi”ele/psyschische schade.
  Mijns inziens derhalve alle reden voor aangifte, vervolging en opsporing van de dader.
  En waarom kon de lokale politie dat niet afhandelen, en moest dat naar Hoofddorp?
  Overigens zijn voor zulke gevallen de meeste scheepvaartverkeersposten 24/7 telefonisch en per VHF MariFoon bereikbaar.
  Ik weet zeker dat de bezetting van Post Nijmegen, Millingen, Tiel of Wijk Bij Duurstede, dan wel sluis Driel hier echt wel raad mee geweten zouden hebben. In de Rosande Polder op de grens tussen Arnhem en Oosterbeek ligt meestal een RWS boot voor uitruk gereed, evenals in Doesburg en Eefde. Een lijst met telefoonnummers in de stuurhut hebben liggen kan dan wel handig zijn.
  In Wageningen schijnt de havenmeester 24/7 bereikbaar te zijn, in Arnhem weet ik dat niet.
  Nogmaals sterkte ermee en een les voor wie het ooit nog meer eens overkomt, vandaar de tips.

 • hennya

  Ja, en een anker zetten, zodat je niet rond valt.

 • Henri.Derksen

  Helaas gebeurt dit in Arnhem wel vaker en soms zelfs met schade. Wie er bekend mee is, doet er verstandag aan om de strop een extra slag om de meerpaal te geven en het touw zo strak mogelijk vast te zetten, en indien beschikbaar ook de sputpaal te laten zakken. Sommige kleinere schepen gebruiken de grautankers in de damwand als meerpaal om hun touw aan vast te zetten, daar kunnen walmensen vanaf de RijnKade niet bij ;-).
  Het misdrijf is in ieder geval poging tot vandalisme en soms joyvaren, want het kan dus wel degelijk tot flinke schade leiden/lijden. Een camera aan dek is onderhand bijna een verplicht attribuut. Soms heb je de mogelijkheid met een gps of AIS om een ankeralarm in te stellen, zodat bij een verplaatsing de bemanning gewekt wordt.
  De graffitty plek aan de Boterdijk benedenstrooms van de betonnen Nelson Mandela Brug staat bekend om nachtelijke dronken jongelui die schepen losgooien. Sterkte ermee.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook