Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

50 miljard extra nodig voor renovatie bruggen en sluizen

Rotterdam

De komende 30 jaar is zeker 50 miljard euro extra nodig voor de renovatie en vervanging van verouderde bruggen en sluizen. Dat blijkt uit een TNO-rapport in opdracht van De Bouwagenda. Ook moet het beheer van kunstwerken veranderen om de vaarwegen politiek minder gevoelig te maken voor bezuinigingen.

1 / 1
Het Volkeraksluizencomplex is in 1967 gebouwd en in 1977 uitgebreid, het complex is nodig toe aan vernieuwing en verruiming (Foto Rijkswaterstaat)

Het Volkeraksluizencomplex is in 1967 gebouwd en in 1977 uitgebreid, het complex is nodig toe aan vernieuwing en verruiming (Foto Rijkswaterstaat)

De jaarlijkse renovatie- en vervangingskosten gaan de komende jaren fors stijgen. Waar in 2019 nog een miljard euro werd uitgegeven zal dit tussen 2030-2040 zijn gestegen tot twee tot drie miljard euro per jaar en in het decennium erna zelfs stijgen tot drie tot vier miljard euro per jaar. Deze jaarlijkse kosten komen bovenop de jaarlijkse kosten voor regulier onderhoud die worden geschat op zeven miljard.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Jelmer Bastiaans)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook