Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Koolmonoxide-alarm redt leven schippersechtpaar Anda

THOLEN

Schipper Jan Veldman en zijn vrouw Anneke Brouwer hebben naar eigen zeggen hun leven te danken aan een koolmonoxide-alarm, dat net op tijd afging in de roef van de Anda. Er bleek hexaangas te ontsnappen uit de lading sojaschroot die kort daarvoor was geladen in de Europoort bij Rotterdam. ‘Als we zaterdagavond waren gaan slapen, waren we zondag niet meer wakker geworden.’

1 / 1
De Anda, hier te zien in Nieuwegein. (Foto Vereniging De Binnenvaart/Pieter Inpijn)

De Anda, hier te zien in Nieuwegein. (Foto Vereniging De Binnenvaart/Pieter Inpijn)

Het echtpaar Veldman overnachtte in Tholen, nadat een partij sojaschroot voor Schoten was geladen bij de ADM in de Dintelhaven. Die avond ging opeens het koolmonoxide-alarm in de woning af. ‘Via via werden we geadviseerd de brandweer te bellen. En toen moesten we meteen van boord af’, vertelt Veldman. Er bleek hexaan in het ruim te hangen. ‘Je hebt ons ruim, met een houten schot, en 2,50 meter verder heb je het stalen schot van de machinekamer. Daarboven zit onze badkamer, dus het gas is via de leidingen naar boven gekomen in onze woning’, legt Veldman uit. De roef van de Anda is, zoals bij de meeste schepen, niet gasdicht.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Robin van den Bovenkamp)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook