Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

[VIDEO] Eerste beelden supersnelle Damen’s Fast Crew Supplier 7011

Turkije

De snelheid van een speedboot en de capaciteit van een supplier gecombineerd in één schip. Dat is hoe Damen Shipyards de concurrentie met helikopters aan wil gaan. De Fast Crew Supplier (FCS) 7011 is ontworpen om bemanningen snel en comfortabel naar offshore-platformen brengen. Het eerste schip, de Aqua Helix, is op voorraad gebouwd en wacht nog op een koper.

1 / 1
De Fast Crew Supplier valt in ieder geval erg op (Foto MTU)

De Fast Crew Supplier valt in ieder geval erg op (Foto MTU)

De FCS 7011 heeft vier 20-cilinder MTU 4000 M73L motoren van 3600 kW, die samen dus goed zijn voor een slordige 20.000 pk. De Aqua Helix haalt er een snelheid mee van 40 knopen (74 km/u) en kan zodoende concurreren met helikopters. Die domineren momenteel het vervoer naar offshore-platformen die verder uit de kust liggen. Damen presenteert het 73-meter lange schip als een kostenefficiënter alternatief. Het kan 122 passagiers meenemen en daar kan een helikopter niet aan tippen.

Dit zijn de 7 grootste superjachten die ooit gebouwd zijn in Nederland.

Comfort

Omdat het relatief smalle schip hoge snelheden haalt is veel tijd gestoken in het comfort aan boord. De bijlboeg is speciaal ontworpen om het effect van beukende golven te verminderen. Bovendien is het schip uitgerust met een gyro-stabilisator van Veem en een dynamisch positioneringssysteem van Kongsberg.

Het prototype Aqua Helix is op de Damen-werf in Turkije gebouwd en wordt daar momenteel getest. Bedoeling is dat het op eigen kracht naar Nederland komt en verder zal worden beproefd vanuit de haven van Den Helder.

Lees ook:

Fast Crew Supplier Damen met mobiele kranen te water

Damen onthult ontwerp superjacht SeaXplorer 105 (Jelmer Bastiaans)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook