Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Zaanstad zoekt meer ligplaatsen voor beroepsvaart

ZAANSTAD

De gemeente Zaanstad heeft een motie aangenomen voor meer ligplaatsen en versoepeling van de ligtijdlimiet voor de beroepsvaart. De Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) had de gemeenteraad er 15 april op gewezen dat er alleen aandacht was voor waterrecreatie en dat de belangen van de beroepsvaart over het hoofd werden gezien.

1 / 1
Een steiger aan de Prins Hendrikkade in Zaanstad. (Foto Gemeente Zaanstad)

Een steiger aan de Prins Hendrikkade in Zaanstad. (Foto Gemeente Zaanstad)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
 • Henri.Derksen

  Een goede zaak dat ASV dit aankaart.
  Echter het BPR kent geen pleziervaart en beroepsvaart, maar alleen kleine schepen korter dan 20 meter, en grote schepen van 20 meter en langer. Beiden kunnen zowel pleziervaart als beroepsvaart zijn. M.a.w. er zijn ook kleine beroepsvaartuigen en grote pleziervaartuigen. Die laatste groep omvat zeker 3300 eenheden die nogal eens vergeten worden en niet in een jachthaven terecht kunnen, maar wel het recht hebben om op ligplaatsen voor grote schepen te mogen gaan liggen. Denk dan aan de historische bedrijfsvaartuigen.
  Daarnaast kan lang niet iedere jachtschipper het financieel opbrengen om een luxe ligplaats (thuis of onderweg) in een jachthaven te betalen. Dus ben ik van mening dat er ook openbare ligplaatsen dienen te zijn en blijven, te behouden en uit te breiden.
  Veel te veel voormalige loswallen worden gesloopt voor woningbouw.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook