Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

OVV: onervarenheid leidde tot dodelijk zwiepende tros

DEN HAAG/IPSWICH

Wat een eenvoudige manoeuvre had moeten zijn liep uit op een arbeidsongeval met dodelijke afloop. Tijdens het verhalen van de Groningse coaster Damsterdijk aan de kade in Ipswich, nu 2,5 jaar geleden, werd een kok/matroos geraakt door een wegspringende tros. Hij raakte zo zwaargewond dat hij later die dag overleed. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed onderzoek. (Geen abonnee en u wilt dit artikel toch lezen? Klik dan hier.)

1 / 1
De Damsterdijk (Foto OVV)

De Damsterdijk (Foto OVV)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
  • janvegt

    Snap-back is een bekend risico zoals ook uit het OVV rapport blijkt. Zoals veel veiligheidsrapporten oude stijl is de insteek van dit rapport formeel en weinig inhoudelijk. Al wat langer in het nieuws zijn ondermeer de snap-back arrestor van Timm Ropes zoals door Maersk gepropageerd. Ook Lankhorst heeft zich op het gebied van anti snap-back geprofileerd. Het zou nu interessant geweest zijn of deze technische maatregelen in het geval van de Damsterdijk met de Use Case ‘tros in schroef’ een verschil zou hebben gemaakt. En (dus) ook wat de mening van dergelijke leveranciers is op deze materie. Dan is het allemaal wat praktischer te maken dan weer de overbekende aanbevelingen van meer regels, papier, procedures die veiligheidskundig nog weleens averechts willen werken …

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook