Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Als het werkt: Zwart ijzer en staal

ROTTERDAM

Het zal misschien wel eens zijn opgevallen zijn dat er, behalve metaalkleurige, ook zwarte bouten en moeren te koop zijn. Hoe komen deze onderdelen aan hun kleur en waarom nemen fabrikanten de moeite om hun ijzerwaren zwart te maken? Het antwoord is niet eenvoudig te geven, omdat er verschillende methodes bestaan om metaal zwart te kleuren. Maar hieronder volgt een aantal mogelijkheden.

1 / 2
Het is niet direct te zien of een zwart stuk gereedschap ge(carbo)nitreerd is of dat het alleen via blackoxiding zwart is gemaakt. Een (carbo)nitride-laag is dikker en harder dan black-oxide.

Het is niet direct te zien of een zwart stuk gereedschap ge(carbo)nitreerd is of dat het alleen via blackoxiding zwart is gemaakt. Een (carbo)nitride-laag is dikker en harder dan black-oxide.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook