Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Marin: ‘Containerreuzen heel windgevoelig’

ROTTERDAM

Harde wind als oorzaak voor het verdagen van de Ever Given had ik niet direct verwacht, maar het geeft eens te meer aan dat de huidige grote containercarriers heel gevoelig zijn, zegt onderzoeker Henk van der Boom van maritiem onderzoeksbureau MARIN. ‘Dertig knopen wind en een zandstorm in beperkt water is fors. Het schip vaart op water, je houdt het op koers met een roeruitslag. De dwarskrachten op een ‘box schip’ zijn enorm.’ (Geen abonnee en wilt u dit artikel en ons uitgebreide dossier over Ever Given toch lezen? Klik dan hier)

1 / 1
Op deze foto van MARIN is goed te zien dat zelfs een binnenvaartschip geladen met containers al met een hoek op de waterweg moet varen om de winddruk tegen te gaan.

Op deze foto van MARIN is goed te zien dat zelfs een binnenvaartschip geladen met containers al met een hoek op de waterweg moet varen om de winddruk tegen te gaan.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
  • hennya

    Probeer eens een kop-roer. Natuurlijk waar genoeg water onder je schip staat.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook