Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Rijkswaterstaat Scheepvaartverkeer pleit voor data-gestuurd baggeren

Rotterdam

Rijkswaterstaat Scheepvaartverkeer onderzoekt of er op een meer data-gestuurde manier aan de vaarwegen gebaggerd kan worden. Dat zei directeur scheepvaartverkeer- en watermanagement Nancy Scheijven donderdag 11 maart tijdens het online Schuttevaer Laagwater Event 2021.
1 / 1
Nancy Scheijven van Rijkswaterstaat aan tafel bij het Laagwater event 2021

Nancy Scheijven van Rijkswaterstaat aan tafel bij het Laagwater event 2021

Rijkswaterstaat baggert nu vooral op basis van veiligheid. Zodra een gevaarlijke ondiepte opdoemt wordt er gebaggerd. ‘Dat zou je flexibeler willen. Eigenlijk zou je preventief willen baggeren. Ik denk dat wij inmiddels met onze data-verzameling beter in beeld hebben waar en wanneer gebaggerd moet worden. Dat geldt ook voor het overige onderhoud aan de vaarwegen. Dat kun je beter doen als je over data beschikt. Wij noemen dit predictive maintenance. Dan kun je het namelijk vooraf doen.’Tijdens het event werd haar ook gevraagd wat voor lering Rijkswaterstaat uit 2018 heeft getrokken. ‘De crisis van het lage water in 2018 heeft samenwerkingen opgeleverd, die ons goed zijn bevallen. Er moet serieus worden gekeken naar wat we kunnen doen om ons voor te bereiden op laagwater. Dat kan we alleen samen met alle betrokken partijen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Jelmer Bastiaans)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook