Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Russische LNG-tanker zorgt voor doorbraak op Noordelijke IJszee

MOSKOU

De Russische rederij Sovcomflot (SCF) heeft de afgelopen maand een doorbraak gerealiseerd op de noordelijke route boven Rusland. Voor het eerst voer een grote tanker midden in de winter van de Russische havenstad Sabetta aan de Noordelijke IJszee naar een bestemming in China en terug.

1 / 1
De grote LNG-tanker Christophe de Margerie baant zich een weg door het Poolijs, vergezeld door de Russische atoomijsbreker 50 Let Pobedy (Foto Sovcomflot)

De grote LNG-tanker Christophe de Margerie baant zich een weg door het Poolijs, vergezeld door de Russische atoomijsbreker 50 Let Pobedy (Foto Sovcomflot)

Het schip dat de reis maakte is de bijna 300 meter lange ijsversterkte LNG-tanker Christophe de Margerie. Normaal is het oostelijk deel van de Noordelijke IJszee niet bevaarbaar tussen eind november en juli. Dit keer lukte het voor het eerst wel. Het schip vertrok op 5 januari vanuit de LNG-haven Sabetta aan de Russische noordkust naar Jiangsu in China. Het lukte de Christophe de Margerie het 2500 mijl lange gedeelte door de Noordelijke IJszee in 11 dagen af te leggen, zonder assistentie van een ijsbreker.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook