Deze hebbedingen vergroten de veiligheid

Camera’s, mutsen, reddingsboeien. Er zijn tal van producten op de markt die het aan boord een stukje veiliger maken. Schuttevaer zet de handigste hebbedingen op een rij.

Met de afstandsbediening kan de U safe vanaf de vanaf worden bediend, zover het zicht reikt. (Foto Noras Performance)
Met de afstandsbediening kan de U safe vanaf de vanaf worden bediend, zover het zicht reikt. (Foto Noras Performance)

Veilig varen met Oscar (vanaf 13.000 euro)

De Oscar van de BSB Group kan drijvende objecten detecteren en daarmee aanvaringen voorkomen. In de One 320 combineerde BSB voor het eerst de ogen en de hersenen in één enkel kastje.

Dit kastje scant constant de omgeving voor het vaartuig en biedt real-time analyse van drijvende objecten. Oscar bestaat hiervoor uit twee thermische camera’s, een kleurencamera en een verwerkingseenheid. Met behulp van kunstmatige intelligentie en deep learning-technologie detecteert het systeem objecten zowel overdag als ’s nachts, wanneer het menselijk oog moeite heeft om obstakels te identificeren en die daardoor noch de bemanning, noch het radar- of sonarsysteem zouden detecteren. Oscar waarschuwt de bemanning zodra er een risico op een aanvaring optreedt. Het uiteindelijke doel is om automatisch aanvaringen te voorkomen door Oscar aan te sluiten op de automatische piloot die een ingestelde koers vaart. Bekend met de koers en snelheid van het drijvende object, kan Oscar deze informatie doorgeven aan de automatische piloot en, met toestemming van de schipper, automatisch het traject van de boot omleiden in geval van een aanvaringsrisico.
Oscar kan eenvoudig in een multifunctionele display worden geïntegreerd. Ook kan alles worden bekeken op de app.

www.oscar-navigation.com

Voor de installatie van de Oscar One 320 hoeft de elektronica aan boord amper aangepast te worden. (Foto Oscar Navigation)
Voor de installatie van de Oscar One 320 hoeft de elektronica aan boord amper aangepast te worden. (Foto Oscar Navigation)

Veiligheidsmuts (€ 8)

Het is winter en dan is het fijn dat je het ook met je veiligheidshelm op warm hebt. De V-Gard muts van MSA biedt extra warmte en bescherming onder veiligheidshelmen.

De V-Gard is een gebreide muts van 100% hoogwaardige acryl en kan onder elk model helm worden gedragen. De muts hoeft niet aan de helm bevestigd te worden en biedt tevens oorbescherming zonder het zicht te belemmeren. Ook met de muts op blijft de helm stevig op het hoofd zitten.

www.msasafetyshop.com

Het ontwerp van de V-gard muts zorgt ervoor dat het gezichtsveld niet wordt belemmerd. (Foto MSA)
Het ontwerp van de V-gard muts zorgt ervoor dat het gezichtsveld niet wordt belemmerd. (Foto MSA)

Zelfvarende reddingsboei (€ 6.900)

De U safe van Noras Performance is een zelfvarende en op afstand bestuurbare reddingsboei. Met de Usafe moet iedereen in staat zijn om een drenkeling snel en effectief hulp te bieden.

De U safe reddingsboei kan vanaf de wal worden bestuurd met behulp van een waterdichte afstandsbediening. Deze werkt volgens de makers intuïtief zodat ook iemand die niet bekend is met de U safe de persoon in nood kan redden. Omdat de U safe aan twee kanten identiek is, maakt het niet uit op welke wijze deze te water raakt. De zender en ontvanger schakelt automatisch over naar de juiste zijde zodat het bereik steeds optimaal is. Het bereik van de afstandsbediening is zover het zicht reikt.

De U safe meet 80 bij x 100 centimeter en weegt 13 kilo. De grote, stevige handvatten en de vorm van een hoefijzer zorgen ervoor dat de drenkeling zich goed kan vasthouden aan de boei. De twee elektrisch aangedreven waterjets die volledig in de boei zijn geïntegreerd geven de U safe een maximale snelheid van 15 kilometer per uur. De accu gaat maximaal 30 minuten mee. Dit moet meer dan voldoende zijn voor een uitgebreide reddingsactie. De accu wordt opgeladen met een inductielader. Hierdoor is de U safe altijd klaar voor gebruik.

De U Safe won op de METSTRADE Show al de DAME Award. De jury noemde deze slimme reddingsboei destijds ‘een perfect voorbeeld van hoe geaccepteerde productnormen die op grote schaal worden gebruikt, kunnen worden verbeterd door het ontwerp tot in de kleinste details te onderzoeken en te verfijnen’.

www.norasperformance.com

Met de afstandsbediening kan de U safe vanaf de vanaf worden bediend, zover het zicht reikt. (Foto Noras Performance)
Met de afstandsbediening kan de U safe vanaf de vanaf worden bediend, zover het zicht reikt. (Foto Noras Performance)

Contactloze alcoholtester (445 euro)

Alcohol aan boord tijdens het varen is uit den boze. Maar hoe je test je de bemanning op het gebruik van alcohol in coronatijd? Dat kan met de AlcoBlow van Lion Laboratories.

De AlcoBlow is een eenvoudig te gebruiken en reageert snel op iemand die alcohol heeft gebruikt. Dat kan op twee manieren via meting van de adem. In de actieve modus blaast de persoon voor een monster in het mondstuk totdat een monster wordt genomen. Binnen enkele seconden geeft een gekleurde LED, vergezeld van een hoorbare toon, aan of het monster alcohol bevat. Het systeem wist zichzelf dan en is binnen enkele seconden klaar voor de volgende proefpersoon.
In de passieve modus zuigt de AlcoBlow een deel van de adem van de proefpersoon uit de lucht, bijvoorbeeld als deze aan het woord is. Het display geeft vervolgens aan of die persoon alcohol in zijn lichaam heeft of niet. Hierbij is dus geen fysiek contact tussen de proefpersoon en de AlcoBlow. Deze modus is ook bij uitstek geschikt om de lucht boven vloeistoffen te controleren, om te zien of deze alcohol bevatten.

www.lionlaboratories.com

De AlcoBlow kan ook alcohol in de lucht rond de te testen persoon galen. (Foto Lion Laboratories)
De AlcoBlow kan ook alcohol in de lucht rond de te testen persoon galen. (Foto Lion Laboratories)

Stabiel liggen en varen (vanaf 14.900 euro)

Vermoeidheid, angst en zeeziekte aan boord moeten verleden tijd zijn met de Seakeeper. De gyrostabilisator van de Seakeeper zorgt er namelijk voor dat de rolbewegingen van het schip flink gereduceerd worden. En dat geldt niet alleen voor jachten op zee, maar ook voor de commerciële vaart

De kleinere Seakeepers zijn vooral geschikt voor jachten, maar de grotere kunnen ook worden gebruikt voor werkzaamheden op zee. Een volledig gestabiliseerd schip in de haven of offshore zorgt niet alleen voor meer rust maar ook voor meer veiligheid aan boord voor de bemanning en een beter resultaat bij onder meer bodemonderzoeken. De gyrostabilisator maakt het werken op zee dus veiliger en gemakkelijker. Ook vermindert het brandstofverbruik, kan vaker worden gewerkt en wordt de bemanning minder snel moe. Omdat de Seakeeper zowel varend als stilliggend te gebruiken is, geldt dat niet alleen op zee, maar ook in havens.

Werking
De gyrostabilisator van Seakeeper is gebaseerd op een ‘bol onder vacuüm’. In deze bol is een vliegwiel gebouwd dat draait op een zeer hoog toerental. Vanwege het vacuüm is er praktisch geen luchtwrijving waardoor het gewicht en het stroomverbruik tot een minimum worden beperkt. Ook draait de Seakeeper gyro hierdoor drie keer sneller dan vergelijkbare producten en zijn de kritische componenten altijd beschermd tegen de elementen. Door de combinatie van diameter, gewicht en snelheid van het vliegwiel komt er een kracht vrij, die ervoor zorgt dat het schip gestabiliseerd wordt. Het vliegwiel is aan twee punten opgehangen en wil deze punten horizontaal houden. Door wisselend voorover en achterover te bewegen kan hij dit realiseren.

www.seakeeper.nl

De beste plaats voor de Seakeeper is achter de middellijn van de boot, maar de gyrostabilisator hoeft niet in de hartlijn van het schip geplaatst te worden. (Foto Seakeeper)
De beste plaats voor de Seakeeper is achter de middellijn van de boot, maar de gyrostabilisator hoeft niet in de hartlijn van het schip geplaatst te worden. (Foto Seakeeper)

Fire ball (€ 150)

Brand aan boord kan vreselijke gevolgen hebben. Met deze blusbal van Elide fire is de kans dat een brand zich snel verspreid veel kleiner. De Elide Fire Ball werkt automatisch wanneer de bal in contact komt met open vlammen en blust de brand onmiddellijk.

De Elide Fire Blusbal bestaat uit een mengsel van bluspoeder en activeringslonten. Bij contact met open vuur of vlam activeert de blusbal zichzelf. De lonten verbranden waardoor de verpakking van de bal direct open springt. Je hoort vervolgens waarschuwingssignaal van 120 dB. Tevens komt de bluspoeder vrij. Hierdoor wordt de brand in de directe omgeving, tot een oppervlakte van acht tot ongeveer tien vierkante meter, geblust. De bal heeft de eerste vijf jaar geen jaarlijks onderhoud nodig zoals een traditionele brandblusser.
Het beste is het om de Fire Ball brandblusser binnen 30 centimeter van het tegen brand te beschermen gebied te plaatsen. Met een lichtgewicht van maar slechts totaal 1,3 kilo is het geschikt voor iedereen, vrouwen, kinderen, mannen en ouderen. Gemakkelijk in gebruik, gooi de bal met één hand in de brand, de vuurbal activeert na 3 seconden na contact met het open vuur en of vlammen.

www.elidefire.fr

De Elide Fire Ball kan je ook gewoon in het vuur gooien. De vuurbal activeert dan na drie seconden om het vuur te doven. (Foto Elide fire)
De Elide Fire Ball kan je ook gewoon in het vuur gooien. De vuurbal activeert dan na drie seconden om het vuur te doven. (Foto Elide fire)

Veiligheidsoverschoen (€ 40)

Makkelijk voor bezoekers, en natuurlijk ook voor jezelf, zijn deze Turbo Toe veiligheidsoverschoenen van de Canadese fabrikant Impacto. Deze overschoenen met stalen neus zijn bedoeld voor diegene die even een beschermende neus en extra grip nodig hebben.

Het handige van de Turbo Toe is dat je ze over je gewone schoenen heen aantrekt. Dat kan zowel over schoenen met een lage hak, sportschoenen en de meeste laarzen. De Impacto Turbo toe is gemaakt van flexibel, elastisch en soepel PVC, is 100% waterdicht en heeft een stalen neus. Zo worden de voet en de tenen beschermd tegen pletten en stoten.
De Turo Toe overschoenen worden geleverd in de maten XXS tot en met 3XL.

www.impacto.ca

De Turbo Toe overschoenen zijn vooral geschikt als je zelf of je gasten even een veiligheidsschoen aan moet. (Foto Impacto)
De Turbo Toe overschoenen zijn vooral geschikt als je zelf of je gasten even een veiligheidsschoen aan moet. (Foto Impacto)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deze hebbedingen vergroten de veiligheid | Schuttevaer.nl

Deze hebbedingen vergroten de veiligheid

Camera’s, mutsen, reddingsboeien. Er zijn tal van producten op de markt die het aan boord een stukje veiliger maken. Schuttevaer zet de handigste hebbedingen op een rij.

Met de afstandsbediening kan de U safe vanaf de vanaf worden bediend, zover het zicht reikt. (Foto Noras Performance)
Met de afstandsbediening kan de U safe vanaf de vanaf worden bediend, zover het zicht reikt. (Foto Noras Performance)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer